GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

New York uveo samoizolaciju za građane iz saveznih država pogođenih epidemijom

New York uveo samoizolaciju za građane iz saveznih država pogođenih epidemijom
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - New York, New Jersey i Connecticut uveli su 14-dnevnu samoizolaciju za građane koji putuju iz onih američkih država u kojima raste broj zaraženih Covid-om 19.

Objašnjavajući uvođenje mjera, guverner savezne države New Jersey Phil Murphy izjavio je za BBC da su građani triju američkih država „prošli kroz pakao i nazad“ i ne žele „novi krug“ zaraze virusom.

Posljednjih dana i tjedana pojedine južne i zapadne savezne države prijavljuju rekordne brojeve slučajeva koronavirusa. Sveučilište u Washingtonu stoga do listopada predviđa 180.000 umrlih u SAD-u, odnosno 146.000 ako bi čak 95 posto Amerikanaca disciplinirano nosilo zaštitne maske.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere rekao je da se karantena neće primjenjivati na predsjednika Trumpa, koji je u Arizoni i koji bi trebao stići u New Jersey tijekom vikenda.

"Predsjednik Sjedinjenih Država nije civil. Svi koji su mu u neposrednoj blizini, uključujući administrativno osoblje, goste i medije, testiraju se na Covid-19 i potvrđeno je da su negativni", rekao je.

Do trenutka uvođenja ovih mjera jednih saveznih država prema drugima, u SAD-u je zabilježeno više od 2,3 milijuna slučajeva i više od 121.000 umrli od koronavirusa, navodi se u priopćenju u kojem zdravstveni službenici ističu da će narednih nekoliko tjedana biti ključno u zaustavljanju novih žarišta epidemije.

Vodeći američki stručnjak iz epidemiologije dr. Anthony Fauci rekao je, pak, pred Kongresom da se događa „uznemirujući rast broja zaraženih“, i to uz povećanje slučajeva kojima se ne može ući u trag uzroka.

„Plan A, ne idite na mjesta masovnog okupljanja. Plan B, ako već i idete, obavezno nosite masku“, poručio je Fauci građanima SAD-a.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo nabrojao je države prema kojima njegova država uvodi mjere samoizolacije od 14 dana; Alabamu, Arkansas, Arizonu, Floridu, Sjevernu Carolinu, Južnu Carolinu, Texas i Utah. Mjere samoizolacije, odnosno „karantene“ kako ih nazivaju mediji s engleskog jezičnog područja, odnose se i na povratnike iz triju država koje su propisale mjere.

Prvotno je među državama prema kojima su propisane najnovije mjere, bio i Washington, da bi ga naknadno ipak izostavili, jer se ispostavilo da je u slučaju Washingtona bila riječ o statističkoj greški.

Sveukupno, u SAD-u se broj zaraženih u zadnjih tjedan dana povećao za četvrtinu, s tim što je 10 američkih država prijavilo rast broja zaraženih od čak 50 posto, prenosi BBC.

Arizona je u međuvremenu prijavila da koristi već 80 posto raspoloživih bolničkih kreveta. I Arizona i Texas među onim su državama koje su vrlo rano ukinule protuepidemijske restrikcije. EU trenutno razmatra uvođenje zatvaranja granica za zemlje diljem svijeta koje ne zadovoljavaju određenim razinama kontrole Covida-19, pa tako i za putnike iz SAD-a.

Tagovi: New York, samoizolacija, koronavirus u SAD-u, Anthony Fauci, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE