GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva

Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H

BERLIN - Njemački građani mlađi od 60 godina, cijepljeni protiv covida-19 prvom dozom AstraZenece, u drugoj dozi dobit će cjepivo Pfizera ili Moderne, odlučila su u utorak navečer savezno i regionalna ministarstva zdravstva.

Njemačka je 30. ožujka odlučila ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Ljudi iz ove dobne skupine koji su primili prvu dozu AstraZenecinog cjepiva, dobit će drugu dozu cjepiva BioNTech/ Pfizer ili Moderna, također dostupnog u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni djelatnici nakon sastanka, navodi novinska agencija dpa.

"To rješenje nudi dobru zaštitu", rekao je za dpa predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Ministri su slijedili prošlotjednu preporuku Stalnog povjerenstva za cijepljenje (STIKO) da se druga doza primi dvanaest tjedana nakon početne doze AstraZenece.

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu AstraZenece na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između 4. i 16. dana nakon cijepljenja".

Od 2. travnja zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon cijepljenja AstraZenecom. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 milijuna građana mlađih od 60 godina primilo je prvo cijepljenje AstraZenecom posljednjih tjedana.

Francuska je odlučila kao i Njemačka da drugu dozu AstraZenece zamijeni cjepivom na bazi glasničke RNA.

Svjetska zdravstvena organizacija zbog nedostatka "adekvatnih podataka" nije dala preporuku o promjeni cjepiva protiv covida između dviju doza.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika. AstraZenecino cjepivo još nije odobreno u SAD-u.

Tagovi: AstraZeneca, Njemačka, cjepivo protiv koronavirusa, koronavirus, Covid-19, Pascal Soriot
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE