GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikitinu ipak dopušten ulazak u Srbiju

Nikitinu ipak dopušten ulazak u Srbiju
DISIDENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbijanske pogranične vlasti dopustile su u petak ruskom antiratnom aktivistu Pjotru Nikitinu da uđe u Srbiju, nakon što mu je to dan ranije službenim rješenjem to bilo zabranjeno kada je sletio u zračnu luku "Nikola Tesla".

Nikitinu, koji ima i nizozemsko državljanstvo, srbijanska granična policija u četvrtak je zabranila ulazak u zemlju, unatoč tome što već više godina ima stalni boravak u Srbiji.

Pjotr Nikitin poznat je javnosti Srbije po sudjelovanju u brojnim antiratnim prosvjedima u Beogradu, uz osudu ruske invazije na Ukrajinu i pozive za prekid ratnih sukoba.

Nikitin je, uz snažnu podršku na društvenim mrežama i nevladinim medijima, noć proveo u zračnoj luici "Nikola Tesla", a njegov pravni zastupnik Marko Štambuk potvrdio je u petak agenciji FoNet da je Nikitin "regularno prošao kontrolu putovnica i službeno ušao na teritorij Srbije".

Prema Štambukovim riječima, Nikitin je danas, nakon jučerašnjeg zadržavanja i zabrane ulaska u Srbiju, bez objašnjenja odveden na kontrolu putovnica koju je "prošao bez problema".

"Nikitin je službeno ušao na teritorij Srbije. Sada na aerodromu čeka razgovor s pučkim pravobraniteljem", rekao je Štambuk.

On je naglasio da su danas nadležnim tijelima upućene žalbe na rješenje o zabrani ulaska u zemlju i da se od njih "neće odustati" bez obzira što je Nikitin pušten da prođe graničnu kontrolu.

Pjotr Nikitin u Srbiji ima obitelj i dvoje djece, a službeni boravak dobio je 2016. godine.

"Nemam drugog doma osim Beograda, gdje imam dvoje djece. Zabrana grubo krši članak 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i pravo na obiteljski život". Čekam prinudnu deportaciju ako treba", rekao je Nikitin srbijansskim medijma nakon zabrane ulaska.

On je naveo kako "nema drugog objašnjenja" osim je zabrana uslijedila zbog njegovih antiratnih aktivnosti u okviru Ruskog demokratskog društva.

Tagovi: Pjotr Nikitin, Aleksandar Vulin
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE