GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikšić ide u potpuno zatvaranje, bez ugostiteljskih objekata i s policijskim satom

Nikšić ide u potpuno zatvaranje, bez ugostiteljskih objekata i s policijskim satom
LOCKDOWN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Nakon potvrđenih više od 200 zaraženih u petak, četvrti dan za redom, crnogorske zdravstvene vlasti najavile su od ponedjeljka strože mjere u općinama s najvećim postotkom zaraze koronavirusom, među njima policijski sat i maske za sve starije od pet godina.

U petak je zabilježeno 245 novooboljelih, a trenutačno je u aktivno 3630 slučajeva, što na 100 tisuća stanovnika iznosi 576 u Crnoj Gori gdje se epidemija razbuktala nakon političkih skupova tijekom parlamentarnih izbora krajem kolovoza.

Od Covida-19 u Crnoj Gori preminulo je 155 osoba, a u posljednja četiri dana zdravstvene vlasti te zemlje zabilježile su 17 žrtava koronavirusa.

U želji da objasni stanovnicima Crne Gore ozbiljnost situacije Nebojša Kavarić, član kriznog stožera, predložio je za TVCG da se zbog naglog rasta broja žrtava proglasi dan žalosti.

“Ako bismo preminulima, dodali samo dio onih koji imaju tešku kliničku sliku, taj broj bi mogao da bude mnogo veći", rekao je i predložio "Dan žalosti ... da građani shvate o čemu se radi”, rekao je.

Nove mjere ograničenja počet će se primjenjivati u općinama na osnovu novog metodološkog pristupa, kojim se računa broj oboljelih na 100 tisuća stanovnika u posljednja dva tjedna, najavljene je u petak navečer.

Tako će Nikšić, drugi grad po veličini u Crnoj Gori, Berana i Andrijevica, u kojima je stopa oboljelih veća od 1.200 na 100.000 ući u potpunu blokadu.

U tim općinama će od ponedjeljka biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i policijski sat od 22 do 05 te će se zabraniti okupljnja u stanovima i na otvorenom.

U većini ostalih crnogorskih gradova, bit će ograničen rad kafića i restorana do 22 sata.

Školska godina u Crnoj Gori počinje 1. listopada te je u petak donesena mjera obveze nošenja maske za sve stanovnike starije od 5 godina i to u trajanju najmanje dva tjedna.

Prosrpske stranke su 30. kolovoza organizirale masovno slavlje na ulicama crnogorskih gradova pošto su nakon 30 godina smijenile s vlasti Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića. Tjedan dana poslije, crnogorski domoljubi odgovorili su s dva skupa u Cetinju i u Podgorici i sudjelovanje do 50.000 ljudi

Tek nakon tih skupova priopćeno je da je na crnogorskim ulicama bilo preko 100 tisuća građana, koji su bez zaštite “vikali i pjevali” i zaključeno je toj zemlji od 600 tisuća stanovnika slijedi val zaraze.

Crna Gora je uvjerljivo vodeća država u regiji po broju aktivno oboljelih od covida-19 s 576 aktivno oboljelih na 100 tisuća.

U Albaniji taj omjer iznosi 186, u Bosni i Hercegovini 179, u Sjevernoj Makedoniji 106, na Kosovu 91, Sloveniji 65 i Hrvatskoj 30 inficiranih na 100 tisuća stanovnika.

Crna Gora se, nakon što je od sredine ožujka do početka svibnja provela restriktivne mjere, prvih dana lipnja proglasila za prvu korona-free državu u Europi i otvorila granice prema Europskoj Uniji i državama s manje od 25 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

No, ubrzo je virus ponovno uvezen iz Srbije, iako Crna Gora nije otvarala granicu prema toj zemlji. Jedan broj Crnogoraca preko Bosne i Hercegovine ušao je u Srbiju i u jeku prvog vala epidemije prisustvovao nogometnoj utakmici između Crvene zvezde i Partizana, zajedno s 20 tisuća navijača.

U Rožajama, crnogorskom gradu na granici sa Srbijom tada je bila održana i svadba gdje je velik broj svatova ilegalno prešao granicu da bi prisustvovao veselju.

Ta dva događaja pokrenula su drugi val zaraze u Crnoj gori u kojem se za tri mjeseca inficiralo preko 9 i po tisuća stanovnika, ili 1,5 posto populacije, a od posljedica zaraze od sredine lipnja umrlo je 146 osoba.

U prvom valu koronavirusom u Crnoj Gori zarazile su se samo 324 osobe, a umrlo je njih devet.

Tagovi: Nikšić, koronavirus u Crnoj Gori, Berane, Andrijevica, Nebojša Kavarić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE