GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ninić: Cvijan pre smrti poslao pismo stranim ambasadama u kojem se žali na SNS

Ninić: Cvijan pre smrti poslao pismo stranim ambasadama u kojem se žali na SNS
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 12:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Advokat Ivan Ninić nema nameru da odustane od zahteva koji je uputio Bezbednosno-informativnoj agenciji da mu dostavi podatke o tome da li je i na kakvim merama bio Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije.

„Kako je umro Vladimir Cvijan saznaćemo slučajno. Za 10-15 godina, kada neko iz službe bude bio penzionisan, istupiće i reći – e, sada ću vam ispričati nešto o Cvijanu… Naše društvo tako funkcioniše. Već je prošlo tri godine od smrti. Dokazi su relativizovani, njih praktično i nema. Što se više prolongira priča o tome, teže ćemo doći do istine – ističe Ninić za „Danas“.

Nakon dokumenata koje mu je BIA dostavila, a on predočio javnosti, kaže da mu ništa nije jasnije u odnosu na ono što smo znali i pre toga. Uveren je da je dosta toga prećutano.

- Razume se da nije posao BIA da vodi istragu. To se ne dovodi u pitanje. Ali u ovom slučaju, moja prva dva pitanja i zahteva su bila – da li je Cvijan bio na operativnim merama te službe od 2013. do smrti, i na kakvim. To sam pitao jer je dovoljno pronaći njegove izjave iz tog perioda gde on kao narodni poslanik i jedan od prvih disidenata u SNS-u na vrlo buran način, krajem 2013. napušta tu stranku, ulazi u otvoreni sukob sa Aleksandrom Vučićem, gura mu „prst u oko“ i podnosi čak krivičnu prijavu protiv njega – kaže Ninić.

Cvijan je, dodaje, otišao i korak dalje – napisao je pismo koje je poslao na adrese 13 ambasada u Beogradu, gde ukazuje na neke pojave koje će kasnije uslediti.

- Između ostalog, on tu objašnjava po kom modusu funkcioniše SNS i po kom modusu se ljudi hapse, i donose odluke da li će neko biti uhapšen ili ne. On je pokušavao da im predoči da poredak koji uspostavlja SNS nije poredak koji je baziran na vladavini prava i na demokratskim principima. Ono što je Cvijan tada govorio, kada je napustio SNS, to se kasnije sve realizovalo – ističe sagovornik, podsećajući na pozicije koje je Cvijan imao unutar sistema – bio je poslanik i član glavnog odbora SNS-a, odnosno imao je i državnu, i funkciju u stranci.

– Ako imamo čoveka koji je spreman da uđe u obračun sa Vučićem u momentu kada niko ne sme da se usudi na tako nešto, nemoguće je da on nije predmet obrade službe bezbednosti. Posebno što je pre toga Cvijan kao advokat bio most između ozbiljnih lica iz kriminogene sredine pod istragama, i vrha SNS-a. On je neko ko je mogao da napravi višestruku štetu SNS-u svojim saznanjima kao insajder. Onda se mora pretpostaviti da je BIA u tom momentu morala nešto da preduzme. Ako ništa drugo, bar da ga stavi na mere, pod prismotru, da prati njegovo kretanje, navike, da vidi sa kim održava kontakte… – ukazuje Ninić za „Danas“.

Tagovi: Ivan Ninić, Vladimir Cvijan, Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka
PROČITAJ I OVO
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
SDP
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
ZAGREB - Tijekom održavanja Glavnog odbora SDP-a održan je i prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu gdje su neki članovi stranke svoje nezadovoljstvo iskazali paljenjem lampaša i postavljanjem plakata.
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
KORUPCIJA
Svjedoci vidjeli kako je Mamić podmićivao suce
ZAGREB - Procurili su novi detalji o uhićenim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić.
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
NOVO (NE)NORMALNO
Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
ZAGREB - Covid-potvrde od subote se mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
Putin: Odnosi sa SAD-om na najnižoj razini posljednjih godina
OCJENE
Putin: Odnosi sa SAD-om na najnižoj razini posljednjih godina
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u intervjuu za američki NBC News, uoči susreta s predsjednikom Joeom Bidenom idućeg tjedna, da su rusko-američki odnosi na najnižoj točki zadnjih godina.
Plenković za CNN: Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti
PREMIJER
Plenković za CNN: Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je u petak u razgovoru za CNN rekao da je Hrvatska tijekom koronakrize dobro kombinirala mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i za pomoć gospodarstvu i financijskom sustavu te da je u tom smislu uspjela i ostvarila ravnotežu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE