GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ninić: Srušeni zrakoplov prošlog tjedna pregledan na redovnom održavanju

Ninić: Srušeni zrakoplov prošlog tjedna pregledan na redovnom održavanju
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - Zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić izjavio je u petak da je na srušenom zrakoplovu ZLIN prošloga tjedna proveden povremeni pregled kao dio redovnog održavanja, a probni pilot nije imao primjedbi na ponašanje aviona.

"Na zrakoplovu je neposredno prije leta, prošlog tjedna proveden opsežan stosatni povremeni pregled kao dio redovnog održavanja, nakon čega je proveden probni let. Probni pilot nakon tog održavanja nije imao nikakvih primjedbi na ponašanje aviona", rekao je Ninić za N1.

Izvijestio je kako je jučer formirano istražno povjerenstvo na razini Ministarstva obrane, nakon što su u nesreći sportskog zrakoplova ZLIN kod mjesta Biljane Donje živote izgubili natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

Kazao je da ZLIN 242 kao avion generalne avijacije nema crnu kutiju u klasičnom smislu, ali ima uređaj koji bilježi opterećenja na strukturu zrakoplova, a nalazi se u pilotskoj kabini.

"U kakvome je on stanju i što je taj uređaj zabilježio, to će svakako primarno istražiti istražno povjerenstvo", istaknuo je Ninić.

Nismo imali problema s ovim tipom zrakoplova

Ako to dopusti istražno povjerenstvo i županijsko državno odvjetništvo, danas tijekom dana spremni smo olupinu zrakoplova prevesti na lokaciju vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić", rekao je Ninić.

ZLIN 242 je zrakoplov češke proizvodnje koji se u našem zrakoplovstvu nalazi od 2007. godine. Pripada u red raširenih aviona koji se koriste za početnu obuku pilota za selekciju i osnovno i akrobatsko letenje.

"Nismo imali problema s tim tipom aviona u prethodnih 12-13 godina eksploatacije, a za ovaj serijski broj aviona 403 mogu reći da je imao nimalo do jako malo primjedbi tehničke naravi od pilota”, kazao je Ninić.

Kao zapovjednik postrojbe odgovoran sam za ispravnost zrakoplova, rekao je Ninić napomenuvši da do sada nije bilo problema u kontinuiranom održavanju potrebne ispravnosti tih aviona.

Također, dodao je, svi pregledi, redovni i povremeni, kao i oni korektivni, provode se prema svim pravilima struke.

Tagovi: Željko Ninić, ZLIN 242, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Marko Novković, Luka Jagatić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE