GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od smanjenja PDV-a za ugostitelje

Ništa od smanjenja PDV-a za ugostitelje
POMOĆ PODUZETNICIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2020 / 08:42
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Mjera subvencije od 4000 kuna na plaću zaposlenika, covid-krediti za održavanje likvidnosti i obeštećenje u nekom postotnom iznosu od prošlogodišnjeg mjesečnog prihoda ili po metru četvornom prostora u kojem djeluju, a PDV se ipak neće smanjivati - to je smjer u kojem će se definirati mjere za pomoć poduzetnicima koji su od danas zatvoreni u sklopu mjera koje će biti na snazi najmanje do 21. prosinca.

Tijekom vikenda dogovarat će se mjere pomoći ugroženim sektorima kako bi se predstavile početkom idućeg tjedna. Mjerama će biti obuhvaćeni svi oni koji su odlukom Stožera zatvoreni ili im je drastično smanjen opseg posla, a to su ugostitelji, prijevoznici, organizatori igara na sreću te poslodavci u rekreaciji i sportu.

Mjera za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna po radniku za one djelatnosti koje su zatvorene, kako doznajemo, dodatno će se modificirati. Ići će se najvjerojatnije u smjeru da će pomoć moći dobiti i oni poduzetnici koji su biznis otvorili mjesec dana prije odluke o zatvaranju, doznaje Jutarnji list.

Naime, postojeća mjera definira da subvenciju mogu dobiti samo oni koji su otvorili poslovanje do 30. lipnja, a budući da novi lockdown stupa na snagu danas, 28. studenoga, najvjerojatnije će se taj rok pomaknuti na 28. listopada. Uz to, kao i dosad, ti bi poduzetnici trebali dobiti i otpis pripadajućih doprinosa, a moguće i odgodu plaćanja poreza. Za tu mjeru, kako je rekao ministar rada Josip Aladrović, osigurat će se dodatna sredstva.

Kada je riječ o covid-kreditima, u Vladi obećavaju da će ići nova alokacija i da će se brže odobravati. Riječ je o kreditima za obrtna sredstva većima od milijun kuna, koji se odobravaju na rok od pet godina uz jednogodišnji poček, a služe za tekuće poslovanje, podmirenje kratkoročnih obveza i zatvaranje postojećih kreditnih obveza.

Kada je riječ o trećoj mjeri, koja obuhvaća obeštećenje onih koji su zatvoreni, tu još nije dogovoreno na koji će se način poduzetnicima nadoknaditi troškovi koje imaju u hladnom pogonu. Ministar Aladrović jučer je rekao da su saslušali prijedloge udruga te da postoje dva modela obeštećenja: po metru četvornom prostora ili u nekom postotku prošlogodišnjeg mjesečnog prihoda. Udruge traže da ih država obešteti u iznosu od 50 posto prihoda, ali čini se da će se ipak morati naći neki balans između onoga što oni traže i fiskalnih mogućnosti proračuna.

- Mi ćemo na temelju toga vidjeti koja su fiskalna ograničenja, i to su udruge shvatile. Očekujemo da ćemo unutar tih naših ograničenja naći idealan balans. Teško je vjerovati da ćemo prihvatiti jedan ili drugi model, ali uvjeren sam da ćemo naći konsenzus - rekao je Aladrović.

Ni u poslodavačkim redovima nije bilo moguće ni okvirno saznati koliki je iznos obeštećenja koji bi otprilike mogao biti dovoljan da tvrtke kojima je sada zbog epidemije zabranjen rad prežive.

Kako nam je rekao Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, procjenu će raditi tijekom vikenda.

Prema očekivanjima koje nam je iznio član Izvršnog odbora UGP-a Vedran Jakominić, na razmjerni iznos obeštećenja trebali bi imati pravo i oni kojima je zbog novih epidemioloških mjera snažno pao prihod, od 40 posto naviše, jer su ugroženi.

To će tražiti od Vlade jer, kaže, "bolje je da dobijemo malo manje, ali da obeštećenje dobiju svi koji trebaju". Od nekoliko prijedloga koje su ugostitelji stavili na stol čim su objavljene nove epidemiološke mjere, čini se da u Vladi trenutačno nemaju razumijevanja samo za onaj dio koji se tiče spuštanja stope PDV-a, što su primijenile neke druge zemlje.

"Napokon smo uspjeli iskomunicirati da su, osim potpora za očuvanje radnih mjesta, potrebne i potpore poduzetnicima. Vlada će nešto dati, ali što - ne znamo. Moraju odvrtjeti simulacije mjera, a nadam se da će ponuditi najbolje što mogu", odgovorio nam je nakon sastanka u petak.

Zorić napominje kako se dva ponuđena modela ne isključuju međusobno te da je moguća neka kombinacija, uz napomenu kako je model koji predviđa smanjivanje PDV-a zapravo dugoročna mjera za konkurentnost ugostiteljskog sektora, a također predviđa i parafiskalno rasterećenje. Od drugih sektora koji sada očekuju kompenzacijske mjere nabraja i fitness centre, ali i one koji se bave igrama na sreću-kockarnice jer su, među ostalim, unaprijed platili državi koncesijsku naknadu.

Tagovi: smanjenje PDV-a, pomoć poduzetnicima, Damir Zorić, Vedran Jakominić, Hrvatska udruga poslodavaca, Glas poduzetnika
PROČITAJ I OVO
Bubaš: Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu
CJEPIVO
Bubaš: Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu
ZAGREB - Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je u ponedjeljak kako će "Pfizer doći na one isporuke koje su planirane u prosincu, negdje u ožujku" ustvrdivši da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali i da će to biti "poduži tunel".
Profesor s Veterine udaljen s posla, studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje
ZLOSTAVLJAČ
Profesor s Veterine udaljen s posla, studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje
ZAGREB - Veterinarski fakultet reagirao je na slučajeve prijava za seksualno zlostavljanje koje su studentice podnijele protiv jednog od profesora na fakultetu.
Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika
POTRESI
Oštećena crkva Pohoda BDM na Dolcu, opasnost od mogućeg urušavanja zvonika
ZAGREB - Među crkvama Zagrebačke nadbiskupije stradalima u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020., je i župna crkva Pohoda BDM na zagrebačkom Dolcu, koja je pretrpila velika oštećenja, a postoji ozbiljna opasnost od mogućeg urušavanja zvonika uslijed novih potresa.
Capak: Nećemo nabavljati kinesko i rusko cjepivo
CJEPIVO
Capak: Nećemo nabavljati kinesko i rusko cjepivo
ZAGREB - Proizvođači kineskih i ruskih cjepiva zahtijevaju poseban proces registracije za RH odnosno EU, niti jedan od njih do sada nije niti pokazao želju da idu prema Europskoj komisiji da se to napravi.
Svjetska banka: Trećina Zagreba, Rijeke i Beograda je u zgradama visokog rizika od potresa
PORAZNO
Svjetska banka: Trećina Zagreba, Rijeke i Beograda je u zgradama visokog rizika od potresa
ZAGREB - Niti dva mjeseca prije potresa koji je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, Svjetska banka objavila je rezultate istraživanja rizika stanovanja u višeobiteljskim stambenim zgradama u Središnjoj Europi, na Balkanu i u Središnjoj Aziji. Iz Hrvatske istraživanje je obuhvatilo dva grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE