GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Kandidat krajnje desnog AfD-a pobjednik lokalnih izbora i Tirinhiji

Njemačka: Kandidat krajnje desnog AfD-a pobjednik lokalnih izbora i Tirinhiji
LOKALNI IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 21:55
Autor: SEEbiz
BERLIN - Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnoj razini.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju surađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste potpora nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutarnjim sporovima oko politika i proračuna.

AfD, koji prema anketama uživa potporu između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača glede recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je osobito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u trima istočnim saveznim pokrajinama iduće godine.

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu s tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Sesselmann se u drugom krugu izbora suočio s konzervativnim kandidatom nakon izbora održanih prije dva tjedna. Konzervativni kandidat je osvojio 47,2 posto glasova u nedjelju.

Dok su krajnje desne stranke ojačale diljem Europe, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi gospodarskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.


Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokraciju u Njemačkoj te je upozorila glasače glede podrške za AfD.

Stranka je osnovana prije deset godina kao antieuropska strana. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015., a ušla je u njemački parlament 2017., čime je postala službenom oporbom.

Tagovi: Alternativa za Njemačku, Afd, tiringija
PROČITAJ I OVO
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE