GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka pooštrava mjere u prosincu, ali se nada predahu za Božić

Njemačka pooštrava mjere u prosincu, ali se nada predahu za Božić
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 12:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Premijeri njemačkih saveznih pokrajina dogovorili su se na sastanku u ponedjeljak navečer o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi trebale nastupiti na snagu u prosincu, ali i o nekim iznimkama za Božić.

"Sastavili smo popis mjera koje želimo zajednički primijeniti", rekao je u utorak ujutro gradonačelnik grada – savezne pokrajine Berlina Michael Mueller za javni servis ARD.

Premijeri saveznih pokrajina s ovim popisom mjera dolaze na sastanak s predstavnicima savezne vlasti i kancelarkom Angelom Merkel u srijedu na kojem bi trebalo biti odlučeno o obliku mjera u prosincu i tijekom blagdana.

Neke savezne pokrajine planiraju pomaknuti početak praznika nekoliko dana unaprijed.

Mueller, koji trenutno predsjeda Vijećem premijera saveznih pokrajina, najavio je da će sadašnje mjere zatvaranja biti zadržane i djelomično proširene, ali da se preko božićnih blagdana očekuju neka popuštanja.

"Mi želimo za vrijeme Božića dopustiti više nego u razdoblju prije kako bi obitelji blagdan mogle proslaviti s djedovima i bakama i unucima", rekao je Mueller.

On je istodobno apelirao na građane da Božić ipak proslave u najužem krugu obitelji i prijatelja.

"Svima treba biti jasno u kakvoj kriznoj situaciji se nalazimo", rekao je Mueller.

Premijeri saveznih pokrajina dogovorili su produljenje sadašnjih mjera do 20. prosinca. Aktualne mjere zatvaranja uključuju zabranu smještaja i primanja gostiju za hotele i ugostiteljske objekte kao i zabranu rada kulturnim ustanovama poput kina ili kazališta. Isto tako je zabranjen rad sportskim i fitnes klubovima.

Uvodi se ograničenje društvenih kontakata, tako da će biti dopušteno okupljanje najviše pet osoba iz dva kućanstva. Tijekom božićnih blagdana broj osoba bi se povećao na 10 i to bez ograničenja na samo dva kućanstva. Iz ovog broja bi bila izuzeta djeca mlađa od 14 godina.

Preporučuje se i samoizolacija nekoliko dana prije okupljanja na Božić kako bi se eventualno zaštitili stariji.

Nošenje maske se proširuje i na područja u blizini trgovina poput parkirališta.

Premijeri saveznih pokrajina se zalažu i za djelomičnu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom novogodišnjeg slavlja.

Jedan od ciljeva sutrašnjeg sastanka je i uvođenje jedinstvenih mjera na području cijele zemlje, ali neke savezne pokrajine, s obzirom na velike regionalne razlike u stupnju zaraze, žele zadržati pravo odstupanja od nekih mjera.

Mediji javljaju kako premijeri saveznih pokrajina polaze od toga će mjere protiv pandemije ostati na snazi i u siječnju.

U utorak je središnji epidemiološki Institut Robert Koch zabilježio 13.554 novozaraženih što je blagi pad u usporedbi s prošlotjednim utorkom.

Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana na manje od 50.

Tagovi: koronavirus u Njemačkoj, Michael Mueller, Angela Merkel, Institut Robert Koch
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE