GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka računa na europski fond u sanaciji štete od poplava

Njemačka računa na europski fond u sanaciji štete od poplava
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 12:15
Autor: Seebiz/h
BERLIN - Njemačka vlada planira brzo obnoviti infrastrukturu oštećenu u poplavama i nada se potpori iz europskog fonda u sanaciji štete koja će se mjeriti u milijardama eura, pokazuje vladin dokument.

Vlada će u kratkom roku za popravak zgrada, lokalne infrastrukture i za pomoć građanima izdvojiti 200 milijuna eura, pokazuje dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Ako savezne zemlje osiguraju još 200 milijuna eura, iznos hitne pomoći bit će udvostručen, stoji u dokumentu o kojem će vlada raspravljati u srijedu.

Vlada planira zatražiti i pomoć iz fonda EU-a za sanaciju štete koju su prouzročile prirodne katastrofe.

Ukupni trošak obnove poplavljenih područja u zapadnom dijelu zemlje dosegnut će nekoliko milijardi eura, rekao je tijekom jučerašnjeg posjeta stradalima ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

"Savezna vlada učinit će sve što je potrebno kako bi se infrastruktura u vlasništvu savezne države što prije obnovila", stoji u nacrtu dokumenta.

"Sanacija štete i obnova infrastrukture zahtijevat će velik financijski napor u idućim godinama", ističu, dodajući da se spremaju osnovati posebni fond za prirodne katastrofe u koji bi doprinos mogle uplaćivati i savezne zemlje.

Bavarska je za početak stavila na raspolaganje 50 milijuna eura za hitnu pomoć žrtvama, rekao je u utorak premijer Markus Soeder.

Savezna ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze zatražila je više novca za sprečavanje ekstremnih vremenskih događaja koje uzrokuju klimatske promjene.

Ustav trenutno ograničava manevarski prostor vlade u potpori mjerama prevencije poplava i suše, kazala je ministrica.

Prošlotjedne poplave odnijele su u Njemačkoj najmanje 160 ljudskih života. Za mnogima se još traga jer su veze u stradalim područjima još slabe. Oko 30 tisuća ljudi još je bez struje, navodi agencija dpa.

Samo cestovna i željeznička infrastruktura pretrpjela je štetu od oko dvije milijarde eura, izjavili su u ponedjeljak za agenciju dpa izvori u vladi.

Tagovi: EU, Njemačka, polave, sanacija, šteta, potpora
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE