GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački istraživači uzgajat će svinje za transplantacije srca ljudima

Njemački istraživači uzgajat će svinje za transplantacije srca ljudima
UZGOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Njemački znanstvenici planiraju ove godine klonirati i uzgajati genetski modificirane svinje koje će služiti kao darivatelji srca ljudima, objavljeno je mjesec dana nakon što su američki stručnjaci presadili prvo modificirano svinjsko srce čovjeku.

Eckhard Wolf, znanstvenik na Sveučilištu Ludviga-Maksimilijana (LMU) u Munchenu, rekao je kako je cilj njegovog tima da nova vrsta, modificirana iz pasmine Auckland, bude spremna za pokusne transplantacije do 2025. godine.

U prvoj operaciji takve vrste, tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu prošli je mjesec transplantirao srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku. Njegovi liječnici kažu da dobro reagira iako postoji opasnost od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog tlaka.

"Naš plan je nastaviti s jednostavnijim modelom, odnosno s pet genetskih modifikacija", rekao je Wolf, čiji je rad izazvao burnu raspravu u zemlji s jednom od najnižih stopa darivanja organa u Europi i snažnim pokretom za prava životinja.

Wolf istražuje transplantacije sa životinja na čovjeka - poznate kao ksenotransplantacije – već 20 godina. Rekao je da će njegov tim koristiti tehnologiju kloniranja kako bi stvorio samo "životinje začetnice", iz kojih će se uzgajati buduće genetski identične generacije.

Prva takva generacija trebala bi biti rođena ove godine, a njihova srca bit će testirana na babunima prije nego što tim zatraži odobrenje za kliničko ispitivanje na ljudima za dvije ili tri godine, rekao je Wolf.

Transplantacije će se koristiti za osobe kojima je dijagnosticirano zatajenje organa i koji nemaju druge mogućnosti za liječenje, a na listi čekanja je u Njemačkoj krajem 2021. bilo oko 8500 ljudi, prema podacima tamošnje Zaklade za transplantaciju organa.

Wolfove pristaše kažu da bi donatori životinja mogli pomoći u skraćivanju liste čekanja, ali protivnici tvrde da tehnologija zadire u prava životinja, da degradira svinje na razinu tvornice organa, dok majmuni korišteni u pokusima transplantacija umiru u agoniji.

U veljači 2019.godine, peticija njemačke skupine "Liječnici protiv eksperimenata na životinjama" koja zahtijeva zabranu istraživanja ksenotransplantacije, prikupila je više od 57.000 potpisa.

Kristina Berchtold, glasnogovornica minhenske podružnice njemačke udruge za dobrobit životinja, nazvala je takvu provedbu "etički vrlo upitnom".

“Životinje ne bi trebale služiti kao rezervni dijelovi za ljude”, rekla je. "Kućni ljubimci, životinje s farmi, klonirane ili prirodno rođene životinja, sve one imaju iste potrebe, strahove i prava."

Tagovi: svinje, Eckhard Wolf, genetski modificirane svinje
PROČITAJ I OVO
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
OPCIJE
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
ZAGREB - Danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE