GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački konzervativci i dalje podijeljeni oko pitanja nasljednika Angele Merkel

Njemački konzervativci i dalje podijeljeni oko pitanja nasljednika Angele Merkel
CDU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački konzervativci probili su u nedjelju rok u kojem su trebali odlučiti tko će nakon odlaska Angele Merkel na parlamentarnim izborima predvoditi CDU i CDU, signalizirajući krizu u konzervativnim redovima nekoliko mjeseci prije izbora.

Kršćanski demokrati (CDU) i njihovi bavarski saveznici (CSU) već dugo vode ogorčenu bitku za čelnu poziciju na listi za parlamentarne izbore.

Utjecajni članovi koalicije traže od Armina Lascheta, čelnika CDU-a, i Markusa Soedera, lidera CSU-a, da prekinu interne čarke koje bi, kako strahuju, moglo naškoditi njihovim izgledima u rujnu.

Obojica su premijeri moćnih saveznih zemalja, Laschet vodi vladu Sjeverne Rajne-Vestfalije, a Soeder Bavarske.

Dvojica političara i njihovi timovi razgovarali su prošlog tjedna u više navrata kako bi do nedjelje riješili sukob, ali pregovori se nisu pomaknuli s mrtve točke, unatoč tvrdnjama da su bili konstruktivni.

Prema izvorima agencije dpa, Soeder je u nedjelju navečer doputovao avionom u Berlin, a u glavnom je gradu navodno i Laschet. Navečer su navodno stigli u zgradu saveznog paralmenta, možda radi sastanka, piše dpa, dodavši da informacija o sastanku nije potvrđena.

Ni Soederov ni Laschetov tim nisu željeli komentirati pregovore ni planove.

Ne bude li odluka donesena u ponedjeljak, vrući bi kesten u utorak mogao biti prebačen na parlamentarnu frakciju CDU/CSU, napominje dpa.

Anketa koju je nedavno provela javna televizija ARD pokazala je da Soedera na poziciji kancelarskog kandidata CDU-a i CSU-a podupire 44 posto Nijemaca a Soedera samo 15 posto, navodi agencija AFP.

CDU i CSU tradicionalno imenuju zajedničkog kandidata za kancelarsku poziciju i u normalnim prilikama Laschet bi kao lojalni kadar Angele Merkel bio logično rješenje, budući da je CDU veća stranka.

Pandemija je izmiješala karte i problemi vlade u upravljanju krizom negativno su utjecali i na rejting CDU-a, otvarajući priliku Soederu da se profilira kao jak kandidat. Bavarski je čelnik izravniji u nastupu i trenutno spada među najpopularnije njemačke političare, napominje dpa.

Laschet pak ima podršku većine čelnika CDU-a. Pozornost su privukli ‘prebjezi’ poput premijera Saske-Anhalta i Saarlanda koji su signalizirali potporu Soederu, a pridružila im se i zajednička organizacija mladih CDU-a i CSU-a.

Bavarska je pak stranka gotovo jedinstvena u podršci Soederu.

Problemi u savezu dvije konzervativne stranke odražavaju dubok trag koji je Merkel ostavila na političkoj sceni nakon 16 godina provedenih na kancelarskoj dužnosti.

Iako u javnosti razmjenjuju otrovne strelice, i Soeder i Laschet upozoravaju na nužno jedinstvo konzervativnog bloka koji je dominirao njemačkom političkom scenom nakon Drugog svjetskog rata, a na rujanskim izborima jaki će mu izazivač biti Zeleni, ističe dpa.

Tagovi: Armin Laschet, Markus Soeder, Friedrich Merz, Kršćansko-demokratska unija, CDU, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE