GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački mediji najavljuju skoru ostavku ministrice obrane

Njemački mediji najavljuju skoru ostavku ministrice obrane
OSTAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 16:13
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht idući bi tjedan trebala podnijeti ostavku, navodi nekoliko njemačkih medija. Ministrica se suočava s brojnim kritikama, posebice na račun njemačke vojne pomoći Ukrajini i spore provedbe javnih nabava za njemačke oružane snage, prenosi danas Deutsche Welle.

Njemački list Bild prvi je u petak izvijestio o njezinoj mogućoj ostavci, a ubrzo zatim i Süddeutsche Zeitung. Obojica su se pozvali na neimenovane izvore i izjavili da bi ostavke mogli podnijeti već sljedeći tjedan, rezimira Deutsche Welle. Glasnogovornik njemačke vlade odgovorio je samo da je riječ o glasinama koje zasad ne namjeravaju komentirati.

Ministar se već duže vrijeme suočava s kritikama, uglavnom na račun njemačke vojne pomoći Ukrajini, spore provedbe javnih ugovora za njemačke oružane snage i nedostatka stručnosti. U svibnju su mediji objavili i da je svom 21-godišnjem sinu dopustila da helikopterom Bundeswehra odleti na popularni njemački otok Sylt.

Nedavno je ponovno dospjela na naslovnice zbog novogodišnje poruke koju je objavila na društvenim mrežama. U njemu je govorila o ratu u Ukrajini dok je vatromet obasjao nebo u pozadini i izazvao pomutnju. Najkritičniji su bili članovi oporbenih demokršćana (CDU), koji su je također pozvali na ostavku.

Kancelar Olaf Scholz stao je u njezinu obranu u prosincu u svjetlu kritika.

“Bundeswehr ima prvoklasnu ministricu obrane”, rekao je tada za novine Süddeutsche Zeitung, dodavši da joj i dalje vjeruje. Osim oporbe, njezinu ostavku podupire i većina Nijemaca, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je u petak provela njemačka televizija ZDF. Rezultati istraživanja pokazuju da je 60 posto ispitanika podržalo njezinu ostavku, a 25 posto za ostanak na mjestu ministrice obrane.

Tagovi: Christine Lambrecht, Olaf Scholz, Bundeswehr, njemačka vlada
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE