GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački strojovođe će ranije okončati štrajk, strogo povjerljivi pregovori se nastavljaju

Njemački strojovođe će ranije okončati štrajk, strogo povjerljivi pregovori se nastavljaju
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 19:29
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački sindikat strojovođa GDL će opozvati obustavu rada ranije nego što je bilo planirano dok se pregovori s državnom kompanijom Deutsche Bahn (DB) nastavljaju, rekle su obje strane u subotu.

Četvrti i najduži štrajk u višemjesečnom sporu oko plaća i radnog vremena započeo je u dva sata iza ponoći u srijedu, a trebao je trajati do ponedjeljka navečer.

Međutim, sindikat je rekao da će sada štrajk u teretnom prijevozu biti zaustavljen u 18 sati u nedjelju, a u putničkom prijevozu u ponedjeljak u dva sata iza ponoći.

Radnici u prometnom sektoru su diljem Europe organizirali štrajkove za više plaće kako bi se mogli nositi s posljedicama inflacije.

"Pregovori se napokon nastavljaju", rekao je u priopćenju Martin Seiler, šef ljudskih potencijala Deutsche Bahna.

Ministar prometa Volker Wissing je kazao da pozdravlja nastavak pregovora i ranije okončanje štrajka.
Obje strane su pristale pregovarati tijekom narednih pet tjedana, a novih štrajkova neće biti barem do 3. ožujka.

Pregovori su strogo povjerljivi, a strane neće javno objavljivati pojedinosti dok oni ne završe, dodali su.

"O svim pitanjima se raspravljalo u konstruktivnom ozračju i oblikovana su kao putokaz za konačne pregovore", rekao je Seiler.

Jedan od glavnih zahtjeva GDL-a je da se radno vrijeme skrati na 35 sati tjedno s trenutnih 38 sati te da djelatnici pritom zadrže cijelu plaću.

Deutsche Bahn je ovo bio odbacio kao preskupo i rekao da bi trebao zaposliti 10 posto novih djelatnika kako bi se popunila praznina u vrijeme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalificirane radne snage.


"Spremnost DB-a na pregovore o smanjenju radnih sati za radnike u smjenama je od središnjeg značaja", rekao je čelnik GDL-a Claus Weselsky.

Tagovi: ŽELJEZNIC, ŠTRAJK, DEUTSCHE VAHB, DEUTSCHE
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE