GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu

Njemački tenkovi stižu u Ukrajinu
PREOKRET NA BOJIŠTU?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 17:30
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KIJEV - Čelnik posebnog stožera za Ukrajinu saveznog Ministarstva obrane je jasan: Njemačka drži svoju riječ i već u ožujku Ukrajini stižu tenkovi. A to oružje će promijeniti stanje na bojištu.

Do kraja mjeseca će Njemačka Ukrajini poslati obećane tenkove Leopard i oklopna vozila Marder, izjavio je čelnik posebnog stožera za Ukrajinu, brigadni general Christian Freuding. Isto tako je uvjeren:

„To će ukrajinskim oružanim snagama omogućiti ponovno preuzimanje inicijative.“ Oružje i streljivo kako iz Njemačke, tako i iz drugih zapadnih zemalja će po njegovom stručnom mišljenju bitno utjecati na zbivanja na bojišnici: „To će već biti nešto drugo.“

Iako je teško doći do nepristranih izvješća s bojišta, sve govori kako je stanje teško – za obje strane. Još od jeseni nema većih promjena kod linije bojišnice, unatoč golemim pojačanjima ruskih snaga i ogorčenoj borbi Ukrajinaca, osobito oko Bahmuta. Dolazi li to zapadno oružje prekasno?

Njemački general u razgovoru za postaju ARD kaže da nije tako. Borbe za Bahmut su žestoke, ali ukrajinska strana će posve sigurno krenuti u protunapad. „To se neće dogoditi 2. travnja u 8 sati ujutro“, dakle čim Ukrajinci dobiju novo oružje. Svi ti sustavi tek trebaju naći svoje pravo mjesto u strategiji Ukrajinaca i „zato ne očekujemo inicijativu u sljedećim danima, nego u sljedećim mjesecima“, kaže general Freuding.

Ovaj njemački general je i sam u devedesetima postao časnik nakon tenkovske obuke u Munsteru, dakle u istoj vojarni gdje se proteklih tjedana provodila obuka ukrajinskih vojnika u baratanju oklopnim vozilima Marder i tenkovima Leopard. I on ih je posjetio za vrijeme obuke i bio je iskreno impresioniran. „Oni imaju takvu želju za znanjem i volju za učenjem da je to za nas začuđujuće, izvanredno i izrazito impresivno“, kaže 51-godišnji njemački časnik. I nakon čitavog tjedna obuke, Ukrajinci su željeli nastaviti vježbe i nakon što je zapravo bilo vrijeme za spavanje u 22 sata.

Ali i general naglašava kako se ne može sve naučiti u samo šest tjedana obuke, a upozorava i kako se ne smiju podcijeniti ruske snage. I kada je riječ o ljudima i kod opreme, Moskva ima golemi potencijal mobilizacije. No na pitanje hoće li Ukrajinci pobijediti u ovom ratu, general je odgovorio vrlo kratko: „Da".

Isto se može čuti i od njemačkog ministra obrane Pistoriusa, makar je kancelar Scholz oprezniji: on tek govori kako „Ukrajina mora opstati“, a Putinov rat mora propasti. No i njemački general upozorava kako to ovisi i o prijateljima Ukrajine na Zapadu. „Mi činimo sve da ih izvježbamo, opremimo i podržimo da bi onda moglo doći do uspješnog okončanja“, kaže Freuding. A iako je i Ukrajina imala oružja i opreme, teško da bi opstala nakon godinu dana rata bez pomoći sa Zapada, tu je njemački general uvjeren.

Kao što je obećala, Njemačka će Ukrajini osim ovih tenkova i oklopnih vozila isporučiti još jedan sustav protuzračne obrane IRIS-T, a tijekom travnja i jedan sustav američkog Patriota. Kad je riječ o borbenim zrakoplovima, Freudig kaže kako to za Njemačku „još nije pitanje“. Slovačka i Poljska su najavile isporuku aviona Mig-29 s kojima ukrajinski piloti svakako imaju iskustva. Njemačka je zapravo naslijedila eskadrilu od 24 Mig-ova 29 iz arsenala bivše Istočne Njemačke, ali još početkom 2000-tih su prodani Poljskoj za simboličan iznos od 1 eura za svaki od 22 aviona tog tipa.

No njemački general upozorava i kako to najvjerojatnije neće biti kraj vojne pomoći Ukrajini. Posve je očito daPutin u Kremlju slijedi strategiju „dugog daha“ i da je uvjeren da može duže voditi rat nego Ukrajinci. „Sad se radi o tome da mu pokažemo kako nema pravo. A tu smo onda svi mi dužni nastaviti pomagati Ukrajini."



Tagovi: tenkovi Leopard 2, Ukrajina, rat u Ukrajini, njemačka vojska
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE