GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Zeleni po anketama pretekli CDU

Njemački Zeleni po anketama pretekli CDU
ANKETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Popularnost njemačkih Zelenih u usponu je nakon odabira kandidatkinje za premijerku na rujanskim izborima te rezultati ankete u nedjelju pokazuju da imaju veću potporu birača od konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel.

Riječ je o drugom ispitivanju javnog mnijenja ovaj tjedan koje upućuje na preokret te bi, ako se anketni rezultati potvrde na izborima ujesen, prvi put u njemačkoj političkoj povijesti Zelenima pripalo kancelarsko mjesto.

Anketa koju je za nedjeljno izdanje dnevnika Bild proveo Institut Kandar, Zelenima daje 28 posto glasova, što je skok od šest postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje koje je uslijedilo nakon imenovanja njihove predstavnice Annalene Baerbock kandidatkinjom za kancelarsku funkciju.

Po anketi, konzervativna stranka Angele Merkel gubi dva postotna boda i dobiva 27 posto glasova, nakon kontroverznog imenovanja kandidatom njihova čelnika, predsjednika CDU-a Armina Lascheta koji ne uživa preveliku popularnost javnosti te se smatra 'čovjekom establišmenta' i same Merkel.

I Socijaldemokratska stranka (SPD), čini se, gubi tlo pod nogama sa samo 13 posto glasova, kao i ekstremna desnica (s 10 posto) i ekstremna ljevica (sa 7 posto).

I rezultati druge ankete objavljeni u utorak po narudžbi tv kuća RTL i NTV, Zelenima prvi put daju prednost od 28 posto glasova, što ih dovodi ispred desnice.

Zeleni su u ponedjeljak izabrali svoju dopredsjednicu Annalenu Baerbock za kancelarsku kandidatkinju na parlamentarnim izborima u rujnu.

Stranka Zelenih već dulje vrijeme u ispitivanjima javnog mnijenja uživa snažnu podršku građana, između 20 i 23 posto, čime je zauzimala drugo mjesto po popularnosti iza demokršćanske Unije CDU/CSU.

U slučaju formiranja vlade lijeve orijentacije, sa Zelenima, socijaldemokratima i strankom Ljevice, Baerbock bi bila nova kancelarka.

No stranka je istodobno otvorena i za koaliciju s demokršćanima, što se u nekoliko saveznih pokrajina do sada pokazalo kao uspješna opcija.

Tagovi: Njemački Zeleni, CDU, Angela Merkel, Annalena Baerbock
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE