GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nobilo: BiH nam je zamolnicom napravila uslugu

Nobilo: BiH nam je zamolnicom napravila uslugu
PRAVO, A NE POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:20
Autor: SEEbiz / RTL Televizija
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković jučer se sastao s generalima i visokim časnicima koji su sudjelovali u VRO "Bljesak", povodom zamolnice tužilaštva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći. O zamolnici za RTL je govorio odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilo nije htio spekulirati zašto je zamolnica došla baš sada, no progovorio je o tome što bi trebali biti sljedeći koraci.

'U Hrvatskoj je sve krenulo krivo. Ovo je po meni čisti pravosudni slučaj koji je trebalo rješavati u okviru pravne procedure. Nažalost, vjerojatno zbog ljeta, zbog činjenice da smo imali Knin, pa Sinj, gdje se spominju branitelji, gdje se ratni hrvatski identitet bilda svake godine, političari su izašli s ovom temom i da su početno napravili štetu premda je premijer Plenković sve stavio na svoje mjesto i spustio loptu. Ovo je prije svega pravosudni slučaj koji ima političke implikacije i treba ga kao takav rješavati. Smatram da je to korektan potez BiH, da to nije neprijateljski potez jer imaju slučaj koji je policija Republike Srpske prijavila prije više od 10 godina i to im leži u ladicama. Svi prijavljenici, svjedoci, nalaze se u Hrvatskoj. Hrvatska ekonomičnije može obraditi taj slučaj i sa stanovišta prava korektno je da nam ustupe. Sa stanovišta interesa, mislim da je bolje da to rješava hrvatsko pravosuđe nego BiH koje je destabilizirano. Naše nije sjajno ali njihovo je u složenijoj situaciji. To je nama usluga jer se taj predmet morao nekako riješiti. Problem je što je došao na tužilaštvo, ali kad je došao, tužilac ga mora na neki način riješiti pa bolje da doda našem DORH-u', poručio je Nobilo na RTL-u.

To što je BiH poslala zamolnicu Nobilo vidi kao prijateljski potez. 'Kaznene prijave postoje kao činjenica 10 godina, nije ih ona izmislila sada, nisu nastale sad pa da je to neprijateljski akt prema Hrvatskoj. To što nam je izručila, omogućila je da se ova situacija okonča. Reći ću vam, pošto sam imao dodira sa sličnim setom istraga policije Republike Srpske prema akcijama Južni potez i Maestral, da policija Republike Srpske na osebujan način tumači zapovjednu dogovornost. Kad dođe do incidenta, izoliranog slučaja, vuku zapovjednu odgovornost od vrha, glavnog stožera i glavnih zapovjednika. To proizlazi iz njihove strateške politike da izjednače krivicu u prošlim ratovima jer vodstvo Republike Srpske političko i vojno iz devedesetih, svi su osuđeni kao ratni zločinci u Hagu. Njihov interes je da što je više vojni vrh Hrvatske i sutra Bošnjaka bude osuđen i njihova policija masovno je upućivala kaznene prijave koje leže u tužilaštvu. Pošto toliko ih godina nitko nije riješio, očigledno da nemaju neku osnovu', kazao je Nobilo.

Na pitanje što će Hrvatska napraviti, odnosno kako će riještiti to pitanje, Nobilo odgovara: 'Teško je znati kako će politika napraviti. Politika može odbiti, ima uvjeta u sporazumu. Može reći da to nisu kaznena djela ili reći da to ugrožava sigurnost RH, ili tako nešto. Ja intimno očekujem da će to politika dati onome tko jedini može prosuditi, a to je Državno odvjetništvo RH koje bi trebalo utvrditi sve činjenice. Ono će se naći u lošoj situaciji jer je politika kontaminirala ovaj slučaj. Ako kažu da nitko nije kriv, ako ne podignu optužnicu, ako obustave postupak, tko će nas obranit da politika nije utjecala na DORH i naredila da tako naprave. Napravljena je loša atmosfera bez ikakve potrebe. Siguran sam da svi generali ne mogu odgovarati, radilo se o granatiranju teritorija BiH ali nitko ne spominje da su s teritorija BiH granatirane naše snage. Naravno da su odgovorile, da su poslale dva MIG-a, Perišin je stradao u toj akciji ako se dobro sjećam. Vojno opravdanje je sigurno postojalo. Je li došlo do kolateralnih žrtava, netko podbacio s topovskim paljbama i krivo gađao to ne znamo. Za tako izoliranu akciju ne mogu biti krivi 11 živih zapovjednika i 3 mrtva.'

Tagovi: Anto Nobilo, Tužilaštvo BiH, Bljesak, optužnice za Bljesak, Maestral, Južni potez
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE