GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom

Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
RIJEČ STRUČNJAKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2024 / 12:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Odvjetnik Anto Nobilo na N1 televiziji analizirao je mišljenje Ustavnog suda koji je eliminirao predsjednika Zorana Milanovića iz kampanje.

Ustavni sud je u ponedjeljak odlučio da Milanović ne može biti na listi nijedne stranke niti kandidat na parlamentarnim izborima dok god je predsjednik države.

Nobilo navodi da nikad dosad nismo imali ovakvu političku situaciju. "Ovo je jedna od najvećih političkih bombi koja se dogodila, ona je promijenila političku scenu u Hrvatskoj i dala je dodatnu dinamiku, donijela je i dobrih i loših stvari. Dobro je da je pojačala interes za izbore pa možemo pretpostaviti da će izlaznost biti veća."

Komentirao je jučerašnju odluku Ustavnog suda i poruke predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da može doći do poništenja izbornih rezultata ili kandidacijskih lista.

"Ovo je upozorenje vrlo tvrdo i snažno i Šeparović ga je interpretirao tvrdim izričajem i time je pojačao dramatičnost trenutka i odluke. Odluka je takva da je u nekim elementima provodiva pa je SDP rekao da Milanović neće biti na listi i neće ga isticati kao kandidata. Međutim, u onom trećem dijelu da ne može sudjelovati ni na koji način u kampanji, to je problematično jer život ide i mimo kampanje i predsjednik djeluje kao predsjednik i mimo kampanje. Kad je to fokusirano baš na kampanju, kad nije, to je sada problem", istaknuo je Nobilo za N1 televiziju.

"Mislim da Ustavni sud prijeti praznom puškom, a prazne puške se boji i onaj koji prijeti i onaj kome se prijeti. Prijetnja da će se poništiti izbore je velika prijetnja. Ne vjerujem da ovaj saziv Ustavnog suda ima petlju, čak i kad bi se stekli uvjeti za to, da se takvo nešto napravi, kako će se poništiti volja naroda jednom odlukom?! Mislim da ništa od toga", rekao je odvjetnik pa nastavio:

"Međutim, Ustavni zakon im daje tu mogućnost, ali kod donošenja odluka morate ići po načelu proporcionalnosti. Dakle, ta njihova dramatična odluka morala bi biti izazvana dramatičnim postupcima koje je sad teško zamisliti. Mislim da će se sve skupa svesti na neke uobičajene kanale."

Osvrnuo se i na upozorenje Ustavnog suda o mogućem poništenju odluke o datumu izbora, navodeći da se time ništa ne bi napravilo.

"Mislim da to nije realno jer se ne bi ništa napravilo, sve bi krenulo ispočetka, samo bi se pomaknuli par mjeseci. Puno bi bilo opasnije da ponište rezultate izbora, to bi bila politička i državna katastrofa i isto bi bilo opasnije da ponište pojedine liste SDP-a i tako promijene volju birača", istaknuo je Nobilo.

Tagovi: nobilo, milanović, šeparović, ustavni sud
PROČITAJ I OVO
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
PREDSJEDNIK
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, izvijestili su iz Ureda predsjednika.
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
PREGOVORI
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
VUKOVAR - Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je komentirao pregovore s HDZ-om.
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE