GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova afera Milijana Brkića

Nova afera Milijana Brkića
OSOBNI PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2018 / 09:23
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Agencija za zaštitu osobnih podataka istražuje djelovanje inicijative “Srce ponosno” koju je, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, pokrenuo zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Naime, tijekom ljeta su brojni građani RH koji imaju biračko pravo u BiH na svoje kućne adrese dobili pisma te inicijative u kojima ih se poziva da “pokažu svoju ljubav prema Domovini”, da budu uzdanica hrvatskom narodu u BiH te da se na vrijeme prijave kako bi mogli glasati na današnjim općim izborima u susjednoj državi.
Zbog sumnje da je inicijativa “Srce ponosno” na nezakonit način prikupljala i koristila osobne podatke građana (primjerice, podatke o biračkom pravu, podrijetlu i etničkoj pripadnosti, točnoj adresi prebivališta/boravišta), građani RH podrijetlom iz BiH obratili su se Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

- Ovim putem navodimo kako je Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila pritužbe građana kojima su slana personalizirana pisma inicijative ‘Srce ponosno’ te je, sukladno svojim zakonom predviđenim mogućnostima i ovlastima koji proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, u konkretnom slučaju pokrenula potrebne istražne radnje i nadzorne aktivnosti u svrhu provjere jesu li postupanje i obrada osobnih podataka pojedinaca u skladu s propisima kojima je regulirano područje zaštite osobnih podataka - poručili su iz AZOP-a, odgovarajući na pitanja Jutarnjeg lista je li inicijativa neovlašteno koristila osobne podatke hrvatskih građana te je li Agencija već pokrenula postupke protiv odgovornih osoba te inicijative zbog moguće povrede Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Kako neslužbeno doznajemo, AZOP još nije zaključio istragu zbog niza problema na koje su naišli tijekom nadzora. Zasad nisu utvrdili tko stoji iza te inicijative, koja nije registrirana kao udruga ili druga pravna osoba, te tko je vlasnik domene “srceponosno.com”, internetske stranice kojom se koristila inicijativa “Srce ponosno”.
Kako je inicijativa “Srce ponosno” u međuvremenu ugasila fiksnu telefonsku liniju kojom se koristila, pokušali smo ih kontaktirati preko njihova računa na Facebooku, a pitanja smo im uputili i na njihovu e-mail adresu.

Dosad nam nisu odgovorili na pitanja kako su prikupljali osobne podatke građana (podatke o biračkom pravu, adresama boravišta i/ili prebivališta, nacionalnoj pripadnosti...), koje su sve baze podataka koristili prilikom prikupljanja osobnih podataka građana kojima su slali pisma, tko je u ime inicijative prikupljao te podatke, jesu li upoznati s činjenicom da je Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula istražne radnje i nadzor aktivnosti inicijative “Srce ponosno” te kakva je veza između inicijative i zamjenika predsjednika HDZ-a.

O djelovanju inicijative “Srce ponosno” za Jutarnji list nije želio govoriti ni Milijan Brkić. Jeste li vi pokretač inicijative “Srce ponosno”, znate li da djelovanje inicijative istražuje AZOP i znate li tko je sve financirao rad te inicijative - pitanja su na koja nam Brkić nije odgovorio. U potrazi za financijerom i osobama koje stoje iza inicijative “Srce ponosno” reporteri Jutarnjeg lista razgovarali su i s tvrtkom koja je u ime inicijative registrirala domenu “srceponosno.com”.

Tvrtku DHH, odnosno njihov tim Studio4web, pitali smo tko je od njih naručio uslugu registracije te domene, jesu li znali čime se “Srce ponosno” bavi kada su prihvatili posao te je li ih kontaktirala Agencija za zaštitu osobnih podataka.

- Domena srceponosno.com registrirana je na fizičku osobu te vam samim time zbog GDPR regulative (Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, nap. a.) ne možemo dati informacije o vlasništvu. Osim toga, podatke o poslovanju naših korisnika ne odajemo trećim osobama, osim po nalogu nadležnog tijela. Mi kao pružatelj usluge ne pratimo sustavno sadržaj koji naši korisnici objavljuju, pohranjuju ili distribuiraju korištenjem naših usluga. Korisnik snosi odgovornost za zakonitost, sadržaj i istinitost informacija, aplikacija, podataka, slika, zapisa i drugih materijala koje učini dostupnima putem weba, elektroničke pošte ili ostalih internet usluga. Na posljednje pitanje vam ne možemo odgovoriti jer u ovom trenutku nemamo detalje o tome je li Agencija već u kontaktu s pravnom službom - odgovorio nam je Studio4web.

Tagovi: Milijan Brkić, Srce ponosno, Agencija za zaštitu osobnih podataka, osobni podaci, Studio4web
PROČITAJ I OVO
Blanka Stipčić Berić izabrana za općinsku načelnicu Kraljevca na Sutli
TRI GLASA VIŠE
Blanka Stipčić Berić izabrana za općinsku načelnicu Kraljevca na Sutli
KRAPINA - Blanka Stipčić Berić, nestranačka kandidatkinja uz potporu SDP-a, pobjednica je trećeg kruga izbora u Kraljevcu na Sutli.
G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena
UGLJEN
G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena
LONDON - Skupina G7 u završnoj izjavi o nizu svjetskih pitanja u nedjelju na samitu u Engleskoj nije se uspjela dogovoriti o postupnom prestanku korištenja ugljena, što se smatra ključnim u borbi protiv globalnog zagrijavanja.
Beroš o incidentu u kafiću: Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac
REAKCIJE
Beroš o incidentu u kafiću: Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac
ZAGREB - Ministar Vili Beroš na Twitteru se požalio na neugodno iskustvo u jednom jadranskom kafiću. Naime, konobarici je rekao da stavi masku, no ona ga nije poslušala. Beroš je demonstrativno je ustao i otišao. Neki od svjedoka kažu da je vikao na konobaricu, što Beroš demantira.
Potvrđena nova izraelska vlada, kraj Netanyahuove ere
IZRAEL
Potvrđena nova izraelska vlada, kraj Netanyahuove ere
TEL AVIV - Dugogodišnja vladavina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua završila je u nedjelju kada je izraelski parlament potvrdio novu "vladu promjena" koju vodi nacionalist Naftali Bennett.
Komšić: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a
PORUKE
Komšić: Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a
SARAJEVO - Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da Hrvatska ulazi u sukob s NATO-om pošto je predsjednik Zoran Milanović ranije u nedjelju rekao da neće prihvatiti završnu deklaraciju saveza bez da se u njoj spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE