GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova popuštanja mjera u Sloveniji, nastavak pozitivnog trenda

Nova popuštanja mjera u Sloveniji, nastavak pozitivnog trenda
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2021 / 12:06
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zbog nastavka poboljšanja epidemiološke situacije slovenska vlada donijela je odluku o daljnjem popuštanju epidemioloških mjera pa se od subote dopuštaju okupljanja do 50 sudionika na javnim priredbama, umjesto deset kao do sada, a uz posebnu dozvolu Instituta za javno zdravlje i više.

Isti broj ljudi smije biti i prilikom vjerskih obreda na otvorenom prostoru, a u crkvama se broj ograničava na polovicu sjedećih mjesta, dok je obveza nošenja maski na javnim mjestima i dezinficiranja u zgradama s više stanova produžena do 23. svibnja.

Od ponedjeljka će se ponovo u normalnom režimu odvijati nastava u svim srednjim školama i na fakultetima, vrijeme rada lokala i ugostiteljskih objekata produžava se do 22 sata, a ukida se i najveći dio restrikcija za sportske priredbe i kulturne djelatnosti.

Vlada je objavila da je u Sloveniji u zadnja 24 sata, s 4636 testova, potvrđeno 597 zaraza, odnosno 12,9 posto, dok je sedmodnevni prosjek zaraze u jednom danu 494, a nastavlja se pozitivan trend i drugih indikatora epidemije.

U bolnicama je trenutno 450 oboljelih od Covida-19, od čega ih je 123 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata umrlo je četvoro oboljelih.

Prema projekcijama vlade, Slovenija bi iz sadašnje "žute" faze epidemije mogla početkom lipnja stupiti u "zelenu" fazu, kada bi otpala skoro sva dosadašnja ograničenja, uz zadržavanje osnovnih higijenskih mjera.

Potvrđeno je da je u zemlji utvrđen prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, kod mlađeg muškarca koji je doputovao iz Indije, no epidemiolozi u tome za sada ne vide posebnu opasnost, a ističu da će i što brža odluka na cijepljenje kod stanovništva na svjetskoj razini smanjiti mogućnost mutacije virusa.

Tagovi: koronavirus u Sloveniji, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE