GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić

Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 21:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će činjenično stanje u slučaju stana predstojnika Ureda predsjednika vlade Zvonimira Frke-Petešića, te odlučiti o daljnjem postupanju, kazala je u četvrtak predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Odgovarajući u Dnevniku NoveTV na novinarsku tvrdnju kako premijer Plenković ne vidi ništa sporno vezano uz slučaj državnog stana u kojem živi Frka-Petešić, Novaković je rekla kako Plenković "može smatrati da to nije relevantno pitanje", ali da "Povjerenstvo danima prati što se dešava i koje informacije izlaze".

"Neke su relevantne za nas, neke nisu. Povjerenstvo je danas ponovo imalo radni sastanak i preispitat će činjenično stanje u navedenom predmetu, a onda ćemo nakon toga vidjeti što ćemo", rekla je.

Na novinarsko pitanje znači li to da "postoji slučaj", Novaković je objasnila kako prema novom zakonu više ne postoji otvaranje predmeta nakon kojega slijedi vođenje postupka, ali da može reći da će "Povjerenstvo istražiti i utvrditi činjenice pa eventualno nakon toga odlučiti o drugom dijelu postupka".

Napomenula je i kako predmet Frka-Petešić nije ni prvi ni jedini na temu državnih stanova i prava njihova korištenja koji dolazi pred Povjerenstvo, navodeći kao primjer i predmet ministra obrane Marija Banožića na sličnu temu koji bi, po njezinim riječima, za dva do tri tjedna trebao biti predmetom sjednice Povjerenstva.

Na 4.000 imovinskih kartica radit će četiri osobe, to je "apsolutno nemoguće"

Novaković se dotaknula i novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI), koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. i značajno proširio popis dužnosnika čije imovinske kartice dolaze pod nadležnost Povjerenstva. Do konca siječnja svoje imovinske kartice Povjerenstvu će prvi puta podnijeti oko 1.500 državnih dužnosnika koji to dosad nisu morali, a to će također morati učiniti i oko 2.400 dosadašnjih državnih dužnosnika koji dosad nisu imali obavezu svoje imovinske kartice podnositi svake godine, već samo na početku i na kraju mandata.

Rok za predaju imovinskih kartica je 30 dana, rekla je, a Povjerenstvo već dobiva jako velik broj upita dužnosnika, kao i drugih obveznika toga zakona, čelnika komunalnih društava, ustanova, agencija, zaklada, lučkih uprava i drugih tijela, koji sad moraju urediti svoje odnose.

Novi zakon je ocijenila dobrim jer smatra da je trebalo povećati kontrolu lokalne samouprave s obzirom na ranije brojne prigovore o velikoj korupciji na toj razini, ali je upozorila na vrlo ograničene kapacitete Povjerenstva, koje bi tako trebalo zaprimiti i obraditi ukupno 4.000 imovinskih kartica, na čemu rade ukupno četiri osobe, što je nazvala "apsolutno nemogućim".

Upitana za slučajeve članova Uprave HEP-a i Hrvatske lutrije koji su sebi isplaćivali bonuse, a prema novim ograničenjima nemaju na to pravo bez obzira imaju li to ugovoreno ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, Novaković je odgovorila kako je Povjerenstvo ta dva postupka pokrenulo, te će o njima meritorno odlučiti i izdati sankciju ukoliko utvrdi povredu.

Naglasila je, međutim, kako Povjerenstvo ipak nema alat za nalaganje povrata novčanih sredstava.

Tagovi: Nataša Novaković, Andrej Plenković, Zvonimir Frka-Petešić
PROČITAJ I OVO
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
POTVRDA
Slovenski parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera
LJUBLJANA - Slovenski parlament je u srijedu potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će zastupnici potvrditi idućeg tjedna.
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
RAZOČARANI
Rusija na obljetnicu diplomatskih odnosa razočarana neprijateljskim stavom Hrvatske
МОSKVA - Rusija je razočarana neprijateljskim djelovanjem vlasti u Hrvatskoj zadnjih mjeseci, no nada se povratku na međusobno korisnu suradnju, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
VOJSKA
Rusija podigla dobnu granicu na 50 godina za profesionalne vojnike
MOSKVA - Ruska vlada podigla je dobnu granicu za osobe koje služe u oružanim snagama.
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ODLUKE
Banožić: Platit ću kaznu, ali neću vratiti stan
ZAGREB - Ministar obrane Mario Banožić kazao je u srijedu na konferenciji za medije da poštuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj mora platiti 7000 kuna jer je 2019. sam sebi potpisao korištenje državnog stana, no ne želi ga vratiti Državnim nekretninama.
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
OPTUŽNICE
Vučić i Brnabić inzistiraju da Srbija ima pravo na optužnice za zločine u Oluji
BEOGRAD/DAVOS - Srbijanski državni vrh poslao je u petak dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE