GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi američki vojnici stigli u Poljsku

Novi američki vojnici stigli u Poljsku
VOJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2022 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Zrakoplov s američkim vojnicima sletio je u Poljsku u nedjelju, čime je Washington ojačao svog saveznika u NATO-u u vrijeme tenzija zbog ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici, objavio je Reuters, pozivajući se na svog očevica.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio raspoređivanje dodatnih 3 tisuće vojnika u Poljsku i Rumunjsku, čime Washington želi uvjeriti svoje saveznike da čvrsto stoji uz njih.

Pentagon je objavio da će 1700 vojnika, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije, biti premješteno iz Fort Bragga (Sjeverna Karolina) u Poljsku.

Dan ranije zrakoplovom u Poljsku je stigao i zapovjednik 82. zračno-desantne divizije general bojnik Christopher Donahue.

Tada je u zračnu luku Rseszow-Jasionka sletilo i nekoliko zrakoplova s američkom vojnom opremom i izviđačkom postrojbom.

Ne zna se koliko je vojnika stiglo u nedjelju u Poljsku, ali zrakoplov C17, koji je sletio u Poljsku u nedjelju, može prebaciti 102 padobranca s opremom, prema mrežnoj stranici američkog zrakoplovstva.

"Naš državni doprinos u Poljskoj pokazuje našu solidarnost sa svim našim saveznicima u Europi. Očito je da tijekom ovog razdoblja neizvjesnosti znamo da smo zajedno jači", rekao je Donahue u nedjelju.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak kazao je, nekoliko minuta nakon slijetanja zrakoplova, da je to prva grupa američkih vojnika "iz elitne postrojbe".

"Još zrakoplova sletjet će u narednim satima. Vojnici će djelovati u jugoistočnom dijelu naše zemlje", dodao je.

Rusija odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rasporedila više od 100 tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu te je poručila da bi mogla poduzeti vojne mjere ako NATO ne prihvati njene zahtjeve koji uključuju i obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

Tagovi: američka vojska, Poljska, NATO, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE