GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi povratak Dimitrija Rupela

Novi povratak Dimitrija Rupela
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 22:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Jedan od najpoznatijih diplomata s ovih prostora Dimitrij Rupel na mala vrata se vraća na slovensku javnu scenu.

Vijeće Agencije za javnu knjigu (JAK) predložilo je vladi da imenuje Dimitrija Rupela za novog vršitelja dužnosti direktora te agencije; mandat sadašnjeg vršitelja dužnosti Sebastjana Eržena istječe početkom lipnja. Očekuje se i raspisivanje ponovnog natječaja za mjesto direktora.

Rupel je bio jedan od osnivača Nove revije i njezin glavni urednik u vrijeme otvorenog spora s vlastima oko 57. broja (Prilozi za slovenski nacionalni program). 1987. godine komunističke vlasti pokrenule su nasilnu kampanju protiv Nove Revije i također svrgnule Rupela. Tada se Rupel aktivno i intenzivno uključio u slovenski oporbeni pokret, (1989.) postao je predsjednik Slovenske demokratske unije (SDZ) i potpredsjednik Demokratske opozicije Slovenije (DEMOS).

Demos je pobijedio na prvim demokratskim izborima 1990. godine, a Dimitrij Rupel organizirao je novo Ministarstvo vanjskih poslova i postao prvi slovenski ministar vanjskih poslova. Težio je za međunarodnim priznanjem Slovenije, što je uspjelo krajem 1991. Nakon izbora 1992. bio je član Nacionalne skupštine, a 1994. izabran je za gradonačelnika Ljubljane. Godine 1997. postao je veleposlanik u Sjedinjenim Državama. Tri godine kasnije vratio se u Ljubljanu, gdje je postao ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Drnovšeka. Između 2004. i 2008. bio je ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Janše. Godine 2005. Rupel je predsjedao Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i predsjedavao Vijećem za opće poslove i vanjske odnose (GAERC) Europske unije u prvoj polovici 2008.

Unatoč Janšinoj odluci i pristanku Pahorove vlade krajem 2008. da postane slovenski veleposlanik u Beču, i unatoč potvrdi Austrije, Dimitrij Rupel nije otišao u Beč po nalogu predsjednika Türka, već je zapeo u Ministarstvu vanjskih poslova u Ljubljani. Godine 2012. postao je generalni konzul u Trstu, ali ga je vlada Alenke Bratušek smijenila nakon samo godinu dana.

Tagovi: Dimitrij Rupel, Janez Janša, Janez Drnovšek, Agencija za javnu knjigu, Alenka Bratušek, Borut Pahor
PROČITAJ I OVO
Urša Raukar Gamulin: Nije mi uvjerljivo da sam baš ja najbogatija
IMOVINA
Urša Raukar Gamulin: Nije mi uvjerljivo da sam baš ja najbogatija
ZAGREB - Sve nekretnine koje je navela u imovinskoj kartici dobila je obiteljskim nasljeđem i u povratu u posljednjih 15-ak godina, a taj proces povrata, kaže Urša Raukar Gamulin, saborska zastupnica platforme Možemo!, još uvijek nije gotov.
Filipine pogodio snažan potres
POTRES
Filipine pogodio snažan potres
SAN JUAN - Filipine je pogodio snažan potres jačine 6.7 stupnjeva prema Richteru, objavio je EMSC.
Kaić objasnio zašto i dalje nosi masku iako je cijepljen
EPIDEMIOLOZI
Kaić objasnio zašto i dalje nosi masku iako je cijepljen
ZAGREB - "Od onih nuspojava koje smo prokomentirali s HALMED-om, oko 20-ak posto ih se smatra ozbiljnima, ali mi smo one ozbiljnije i išli prokomentirati."
Nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu i Hrvatska: Doznajte detalje
PRAVILA
Nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu i Hrvatska: Doznajte detalje
ZAGREB - U Srbiji će od 24. srpnja u ponoć stupiti na snagu nova korona pravila o ulasku u zemlju koja podrazumijevaju potvrdu o potpunom cijepljenju ili o preboljenju covida-19, a među državama čiji se certifikati priznaju je i Hrvatska.
Milošević: Tesla je simbol koji Srbe i Hrvate spaja sa svijetom
PRAVA PORUKA
Milošević: Tesla je simbol koji Srbe i Hrvate spaja sa svijetom
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Boris Milošević na Facebooku je komentirao reakcije iz Srbije na objavu da će na hrvatskoj kovanici eura biti Nikola Tesla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE