GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi signali WHO-a i preporuke CDC-a: Nošenje maski u javnosti nije uzalud

Novi signali WHO-a i preporuke CDC-a: Nošenje maski u javnosti nije uzalud
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2020 / 17:28
Autor: Matej Balen
PEKING – Azijske zemlje, nakon iskustva sa SARS-om, nisu uopće dvojile o opravdanosti nošenja maski u javnosti, te naprosto nisu mogle vjerovati naputcima u europskim zemljama i SAD-u da je nošenje maski nepotrebno.

Kao dvije najveće razlike između azijske i zapadnjačke prakse provođenja prevencije COVID-19 su se pokazale razlike u discipliniranosti stanovništva u mjerama samoizolacije, te praksi nošenja zaštitnih maski u javnosti. Preokretom u naputcima građanima od strane američkog nacionalnog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), te sve očitijim signalima od strane Svjetske zdravstvene organizacije kako je nošenje maski u javnosti poželjno, čini se da Kina, Koreja, Japan i ostale azijske zemlje konačno dolaze na svoje.

Nakon višemjesečnog tvrdog stava da nema nikakvih dokaza da nošenje maski u javnosti bilo kako pomaže prevenciji COVID-19, u petak je dr Michael Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, konačno izjavio:

„Svakako možemo vidjeti okolnosti u kojima uporaba maski, domaćih i industrijski proizvedenih, na razini zajednice može pomoći u sveobuhvatnom cjelovitom odgovoru na ovu bolest.“

I američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) je ovoga vikenda konačno priznao da postoje opravdani razlozi zašto bi se maske trebale nositi u javnom prostoru. CDC iznosi da čak maska napravljena iz „kućne radinosti“ ima pozitivne efekte na sprečavanje širenja COVID-19, a predsjednik Trump je na svoj komično-nespretni način objašnjavao novinarima kako bi ih, ako već ne mogu kupiti maske, trebali sami napraviti od rubaca ili šalova koje ionako svi posjeduju.

Stav azijskih zemalja, predvođenih Kinom, je uvijek bio da nošenje maski za lice sasvim sigurno pomaže prevenciji. Maska ne nudi apsolutnu sigurnost pojedinca da se ne može zaraziti, ali je mnogo učinkovitija u sprečavanju već zaraženog pojedinca da zarazi ljude u svojoj okolini. A ključna je istina u tome da određeni broj ljudi nema simptome niti su sami svjesni da su zaraženi, te u slučaju da ne nose masku – postaju najaktivniji prijenosnici zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija i CDC sada iznose kako kirurške maske i maske s niskom propusnošću N95 bi prvenstveno trebale biti na raspolaganju medicinskim djelatnicima i u bolnicama, ali da se preporuča da maske s većom propusnošću, pa čak i maske iz „kućne radinosti“ danas itekako mogu pomoći da ova kriza brže prođe.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Michael Ryan, NR Kina, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE