GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi soj koronavirusa otkriven u osam europskih zemalja

Novi soj koronavirusa otkriven u osam europskih zemalja
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Novi zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je sinoć regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

"U osam europskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01", napisao je Kluge na Twitteru.

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. prosinca, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. prosinca stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je priopćilo da je prvi slučaj zabilježen u gradu Toursu, da je oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva, a ispitivanja su u tijeku.

Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici pozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi.

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u studenome i brzo se širi vjerojatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti covid-19 u idućoj godini, prema radu objavljenom u srijedu.

Znanstvenici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

"Bez obzira na to povećana brzina širenja vjerojatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procjena je da će hospitalizacije zbog covida-19 i broj umrlih dosegnuti veće razine u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mjere ograničenja, uvedene 19. prosinca, zadrže", napisali su.

Istovremeno je u Britaniji otkriven još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock,

"Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji", izjavio je Hancock novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike.

"Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven", rekao je ministar.

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana B.1.1.7, pokrenula je veliku uzbunu u svijetu zbog nekoliko čimbenika.

Prvi je taj što se čini da se širi za oko 70% brže jer je u nekim dijelovima Velike Britanije počela dominirati nad uobičajenim sojem.

Drugi je to što B.1.1.7 ima više mutacija nego što bi se očekivalo, a neke od njih nalaze se na važnim lokacijama na virusu, na proteinu S.

Treći je to što se u laboratorijskim analizama pokazalo da neke od tih mutacija povećavaju sposobnost virusa da zarazi stanice te da izbjegne djelovanje obrambenog sustava.

Konačno, tu je i zabrinutost da bi virus, ako se proširi i nakupi još mutacija, mogao postati otporan na protutijela koja će stvarati postojeća cjepiva.

Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, no vlade nekih europskih zemalja od tada su počele ublažavati ta ograničenja.

Utemeljitelj njemačke tvrtke BioNTech, koja je stvorila cjepivo Pfizer/BioNTech, kazao je kako je "vrlo vjerojatno da će to cjepivo biti djelotvorno protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest tjedana".

Tagovi: Novi soj koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija, Hans Kluge
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE