GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio HDZ

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio HDZ
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 10:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio je vladajuću stranku, piše u petak Večernji list, navodeći da HDZ-ovci pritišću premijera Andreja Plenkovića da odustane od strožih pravila.

U Antikorupcijskoj strategiji do 2030. godine lokalna razina prepoznata je kao područje visokih koruptivnih rizika, zbog čega je Vlada u ovom dokumentu predvidjela niz mehanizama za sprečavanje korupcije u tijelima i tvrtkama u jedinicama lokalne samouprave.

U novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa predviđeno je veliko proširenje kruga dužnosnika na koje se on odnosi, u koji su ušli i brojni izabrani i imenovani dužnosnici s lokalne razine na koje se zakon dosad nije odnosio. Novi je zakon, među ostalim, uredio i donekle pooštrio uvjete za dužnosnike nakon prestanka mandata. U zakonu je tako ostala odredba po kojoj dužnosnik nakon mandata ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor o radnom odnosu s pravnom osobom s kojom je tijekom njegova mandata poslovalo tijelo kojemu je bio na čelu.

U novom je tekstu ta odredba dodatno precizirana, a period u kojem dužnosnici nakon mandata ne smiju prihvatiti upravljačke funkcije, ali ni one u nadzornim odborima tvrtki s kojima je poslovalo tijelo kojemu su bili na čelu, produljen je s 12 na 18 mjeseci. Vlada obrazlaže kako ju je na ovakav iskorak ponukala i činjenica da ne samo poslovni odnos nego i nadzor može biti izvor određenih korupcijskih rizika. Primjerice, kad bi dužnosnik u Hanfi nakon mandata otišao raditi u subjekt koji je nadzirao.

Što se tiče produljenja ograničenja na 18 mjeseci, ističe se kako je procijenjeno da ga treba produljiti s obzirom na korupcijski rizik koji se tom odredbom neutralizira.

No čini se da sve ovo nije dovoljno za neke lokalne dužnosnike i da ta mjera Vlade ne prolazi bez otpora, i to baš u HDZ-u.

Stroža pravila za tzv. period hlađenja problematizirana su i na sastanku vladajuće koalicije u utorak, na kojem je, prenose naši izvori, politički tajnik stranke Ante Sanader upozorio da u HDZ-ovu klubu u Saboru postoji nezadovoljstvo tim zakonom, i to zbog pritisaka s terena, navodi dnevnik.

Izvori Večernjeg lista prenose da je Sanader čak kazao kako je pitanje hoće li takav prijedlog dobiti potporu u Klubu, a njegovu apelu pridružio se, kažu, i šef Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Plenković oštro je pak odbio primjedbe kao i mogućnost da se ublaže pravila za dužnosnike po prestanku mandata.

Nezadovoljnim kolegama uzvratio je kako se radi o pravilima koja su kao dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti poslana Europskoj komisiji koja je plan odobrila i sada, tumači Plenković, nema prostora za uzmak. Postavio je i pitanje kakvu bi poruku Vlada poslala kada bi odustala od zakonskih odredbi koje su prošle javno savjetovanje, donosi Večernji list.

Tagovi: zakon o sprječavanju sukoba interesa, Andrej Plenković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE