GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo doba špijunaže: Ruski dronovi nad Njemačkom

Novo doba špijunaže: Ruski dronovi nad Njemačkom
ŠPIJUNIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 20:37
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Njemačka se suočava s jačom ruskom špijunažom, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. Predsjednik vojne protuobavještajne službe (MAD) spomenuo je dronove iznad skladišta streljiva i poligona na kojima se obučavaju ukrajinski vojnici u Njemačkoj.

“S ruskom agresijom na Ukrajinu, prijetnja ruske špijunaže, kampanja dezinformiranja i kibernetičkih napada dobila je novu dimenziju”, rekao je ministar Feser za Spiegel.

Zanimanje za Njemačku kao "logističko središte ponovno je poraslo, posebno za obuku ukrajinskih oružanih snaga ovdje u Njemačkoj, ali i za isporuku oružja Ukrajini", rekla je predsjednica MAD-a Martina Rosenberg za vojni medij Nachgefragt.

Ako dron leti iznad skladišta streljiva ili poligona gdje se obučavaju ukrajinske snage, moraju se ozbiljno razmotriti mogućnosti špijunaže i sabotaže, rekao je Rosenberg.

Spiegel je izvijestio da su ruske tajne službe već pokušale špijunirati obuku ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnih oružanih sustava u Njemačkoj. MAD je uočio sumnjiva vozila u blizini vojnih lokacija Idar-Oberstein i Grafenwehr u Bavarskoj.

Male bespilotne letjelice nekoliko su puta prošle iznad poligona. U sigurnosnim krugovima također se sumnja da su ruske službe pomoću radio skenera mogle pokušati skinuti podatke s mobitela ukrajinskih vojnika.

U Idar-Obersteinu je Bundeswehr obučavao ukrajinske vojnike za korištenje njemačkih haubica. U Grafenwehru su američke oružane snage obučavale Ukrajince u korištenju zapadnih topničkih sustava.

Nakon ponovnog ujedinjenja 1990. Njemačka nije bila dovoljno oprezna, upozorio je stručnjak za sigurnost iz Stranke zelenih.

"Bili smo nemarni i nismo marili za detalje. A sada imamo gorući sigurnosni problem", rekao je Konstantin von Notz.

Nakon ponovnog ujedinjenja, Njemačka je uglavnom obustavila svoje protuobavještajne aktivnosti, "dok su drugi nastavili raditi isto kao u Hladnom ratu", rekao je Notz za SPIEGEL.

U njemačkom parlamentu Notz predsjeda tijelom koje nadzire rad državnih obavještajnih agencija.

Tagovi: ruski dronovi, Njemačka, Konstantin von Notz, Martina Rosenberg, Nancy Fraeser
PROČITAJ I OVO
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
Raznesen bankomat u Vukomercu
PLJAČKA
Raznesen bankomat u Vukomercu
ZAGREB - Nakon deset dana pauze, nepoznati razbojnik ili, pak, više njih ponovno su se okomili na bankomat.
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
KAKO DO VEĆINE?
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
ZAGREB - Formalnih pregovora oko sastavljanja nove vladajuće većine jučer nije bilo zbog obilježavanja oslobodilačke akcije Bljesak i prvomajskog praznika, ali to naravno ne znači da mobiteli nisu radili.
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
MUKE
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
ZAGREB - Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE