GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2022 / 11:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novo proteinsko cjepivo protiv covida-19 američke tvrtke Novavax, za tri tjedna stiže u Hrvatsku, potvrdili su u subotu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a riječ je o cjepivu proizvedenom prokušanom metodom bez korištenja genetskog materijala.

U razdoblju od 24. do 28. veljače dolazi prva pošiljka od 198.000 doza cjepiva na bazi proteinskih čestica, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid američke tvrtke Novavax, peto je cjepivo protiv korone koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Za razliku od dosad odobrenih, a riječ je o dva vektorska i dva mRNA cjepiva, Novavaxovo cjepivo proizvedeno je drugačijom tehnologijom koja je i dosad korištena u brojnim cjepivima, primjerice protiv hepatitisa B i hripavca.

Proteinsko cjepivo sadrži laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži pojačivač, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Klinička ispitivanja, provedena u lipnju prošle godine u SAD-u, pokazala su 90-postotnu učinkovitost ovog cjepiva protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući deltu, a rani podaci iz prosinca također sugeriraju da je djelotvorno i protiv omikrona, objavio je portal CNBC.

O nuspojavama novog cjepiva zna se onoliko koliko su pokazale kontrolne skupine u kliničkim ispitivanjima. Iako sve preporuke govore da je Novavaxovo cjepivo sigurno s blagim do umjerenim nuspojavama, tek u masovnijoj primjeni o tome će se više doznati.

Tagovi: proteinsko cjepivo, Novavax, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE