GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini

NYT: CIA drži dvanaest tajnih baza u Ukrajini
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 07:37
Autor: SEEbiz
KIJEV - Američki New York Times objavio je, na temelju više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim dužnosnicima u Ukrajini, SAD-u i Europi, da CIA drži 12 tajnih baza u Ukrajini, uz granicu s Rusijom.

Također izvještavaju da je prošlog četvrtka šef CIA-e William Burns bio u desetom tajnom posjetu Ukrajini od početka sveobuhvatne ruske invazije.

NYT izvještava da su se prije sveopćeg rata Ukrajinci dokazali Amerikancima skupljajući presretnute podatke koji su pomogli dokazati rusku umiješanost u obaranje Malaysia Airlinesa 2014. godine. Ukrajinci su također pomogli Amerikancima u procesuiranju ruskih agenata koji su se navodno miješali u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Oko 2016. CIA je počela obučavati elitnu jedinicu ukrajinskih specijalnih snaga poznatu kao Jedinica 2245, koja je uhvatila ruske bespilotne letjelice i komunikacijsku opremu kako bi tehničari CIA-e mogli obrnuti inženjering moskovskih sustava šifriranja. Prema NYT-u, jedan od časnika u ovoj jedinici bio je sadašnji šef Obavještajne službe obrane Kirilo Budanov.

CIA je također pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su radili u Rusiji, diljem Europe, na Kubi i drugim mjestima gdje su Rusi značajno prisutni.

Prema The New York Timesu, detalji o partnerstvu između ukrajinskih i američkih obavještajnih agencija pomno su se čuvali desetljeće.

"Sada su te obavještajne mreže važnije nego ikad, s Rusijom u ofenzivi, a Ukrajinom sve više ovisnom o sabotažama i napadima projektilima dugog dometa koji zahtijevaju špijune daleko iza neprijateljskih linija. I sve su više u opasnosti. Ako republikanci u Kongresu smanje financiranje vojske Kijev, CIA će se možda morati smanjiti. Kako bi pokušao umiriti ukrajinske čelnike, William J. Burns, direktor CIA-e, tajno je posjetio Ukrajinu prošlog četvrtka, njegov deseti posjet od invazije", stoji u tekstu.

NYT javlja da je partnerstvo između CIA-e i ukrajinske obrambene obavještajne službe (DIU) započelo krajem veljače 2014., kada je bivši predsjednik Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju. Ovu suradnju predložio je Valentin Nalyvaichenko, koji je postao šef Službe sigurnosti Ukrajine (SSU).

Američka pravila zabranjuju obavještajnim agencijama da Ukrajini pružaju bilo kakvu pomoć za koju bi se "razumno moglo očekivati" da ima smrtonosne posljedice. Međutim, crvene linije nikada nisu bile posve jasne, stvarajući stalnu napetost u partnerstvu.

U Kijevu je Nalyvaichenko odabrao dugogodišnjeg pomoćnika, generala Valeryja Kondratiuka, da vodi DIU, a oni su stvorili novu paravojnu postrojbu koja je bila raspoređena iza linija ruskog agresora za provođenje operacija i prikupljanje obavještajnih podataka koje CIA ili MI6 nisu mogli pružiti.

Nakon incidenta koji se dogodio kada je Budanovljeva grupa ušla na Krim 2016., Amerikanci su se jako naljutili i zaprijetili zatvaranjem programa.

Nakon toga, tadašnji šef CIA-e, John Brennan, pozvao je generala Kondratiuka da ponovno naglasi crvene linije. General je bio uzrujan.

“To je naš rat i moramo se boriti”, odgovorio je, prema riječima kolege.

Tagovi: cia, ukrajina, burns, špijunaža
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE