GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Objavljene poruke: Kako je Žalac lobirala za kredit HBOR-a

Objavljene poruke: Kako je Žalac lobirala za kredit HBOR-a
AFERA VJETROELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz / Telegram
ZAGREB - Bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedno su, kako sumnja USKOK, pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura čim povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje.

Gabrijela Žalac je, kako je rekonstruirao USKOK, iz poruka pronađenih u mobitelu Josipe Rimac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Upravi te banke, Tamari Perko. Preko Gabrijele Žalac, Josipa Rimac je došla do broja telefona predsjednice uprave HBOR-a, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, piše Telegram.

Kontaktirale su i pritiskale ministra Zdravka Marića koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, ali i ostale koji su u tom odboru imali pravo glasa. Žalac je, kako proizlazi iz pronađenih poruka, bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P, Milenkom Bašićem, nazivala ga je legendom, i bila predana u tome da mu pomogne. Motive će morati iznijeti u svojoj obrani u nastavku istrage.

Rimac je zbog Bašićevog vjetroparka, vidljivo je u porukama, kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata. “To će bankarima biti važno”, poručila mu je.

Među dokazima USKOK prilaže i fotografiju sastanka Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i ministra financija Zdravka Marića. Poslala ju je Rimac 19. studenoga 2018. Milenku Bašiću. “Kraljice. Sad ih završi”, poručuje joj Bašić.

Ponovio joj je to i u poruci od 13. prosinca 2018. godine. Tražio ju je zatim da mu osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac odmah zove ministre Darka Horvata i Garija Cappellija, te šefa HGK Luku Burilovića.

Međutim, unatoč svim tim kontaktima, još u prvoj polovici siječnja 2019., HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura. Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Zato Bašić od Josipe Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP”. Je li u tom času bila baš s premijerom, tek treba biti rasvijetljeno u nastavku istrage.

Par dana kasnije, navodi USKOK, Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac, te zamjenikom ministra turizma Roberta Pende. Bašić joj, vidljivo je iz poruka, javlja da je Horvat i dalje protiv, pa ga “moraju svakako”. Zato se Rimac, rekonstruirano je, ponovno sastaje s Gabrijelom Žalac, nakon čega javlja Bašiću da će Žalac “stvarno sve napraviti”. Unatoč tome, i 18. siječnja 2019., kako je Telegram već javljao, HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.

Prije te sjednice, ministrica Žalac primila je, prema tvrdnjama USKOK-a, Josipu Rimac i Milenka Bašića u svom tadašnjem Ministarstvu. Nakon sjednice javila im je pak da je unatoč svemu zadovoljna.

Naime, iz zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora HBOR-a, vidljivo je da se trudila uvjeriti upravu banke da na svaki mogući način ipak osigura financiranje vjetroparka.

Bašić, otkrili su istražitelji, Gabrijelu Žalac već 21. siječnja 2019., znači nedugo nakon sjednice u HBOR-u, traži da mu dogovori novi sastanak s ministrom Marićem. Rimac mu, navodi USKOK, povratno javlja da je sastanak doista i dogovoren. Žalac i Rimac donose 24. siječnja ažuriranu studiju vjetroparka u HBOR, što je Rimac, utvrdio je USKOK, i javila Mariću.

Taj isti dan, navode istražitelji, uslijedio je novi sastanak Milenka Bašića s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem. Sastanak mu je, rekonstruirano je iz poruka, dogovorila Josipa Rimac.

Uslijedili su brojni novi kontakti, a za istražitelje je indikativna poruka Josipe Rimac Milenku Bašiću iz koje proizlazi da ona i Gabrijela Žalac “idu raditi”.

Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Gabrijeli Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa “Z”, vjerojatno Zdravkom Marićem sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje podužu poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna”. Nakon toga još zaključuje kako vjeruje da će sve biti dobro.

Pronađene su poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove “prijatelja i Vuića”, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom.

“Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”, dodaje u jednoj od pronađenih poruka.

Na sjednici 12. ožujka 2019. uprava HBOR-a odobrila je Bašićevom C.E.M.P.-u 80 milijuna eura kredita, a 14. ožujka potvrdio ga je i Nadzorni odbor HBOR-a na čelu s ministrom Zdravkom Marićem.

USKOK ne vjeruje da u tom kreditu ima išta sporno, odnosno da financiranje odskače od onoga što je HBOR ranije odobravao. Međutim, sve ono što su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac pokušale prije realizacije kredita smatraju nezakonitim, te im zato na teret stavljaju trgovanje utjecajem.

Javili smo već kako se sumnja da je Josipa Rimac kao nagradu za angažman oko C.E.M.P.-ovog kredita dobila od Bašića jedrenje u kolovozu 2019. godine. Povela je sa sobom i Gabrijelu Žalac, te Ružicu Njavro, koja je u ono vrijeme bila tajnica kabineta ministrice poljoprivrede. Gabrijela Žalac tada je već bila razriješena dužnosti. Plenković ju je smijenio u srpnju 2019. godine. O provodu na jedrilici istražitelji su pronašli brojne fotografije.

Tagovi: afera vjetroelektrane, vjetropark Krš Pađene, Zdravko Marić, Gabrijela Žalac, Josipa Rimac, Ana Mandac, Krunoslav Jakupčić, Hrvatske šume, C.E.M.P., Nataša Turbić, HBOR, Milenko Bašić
PROČITAJ I OVO
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda
PROMJENE
Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda
ZAGREB - Vlada na današnjoj sjednici mijenja Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U taj zakon unesene su kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda.
Milanović o obveznom cijepljenju: To je zulum
PREDSJEDNIK
Milanović o obveznom cijepljenju: To je zulum
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak prijepodne Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te je sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća.
Slovenija: Necijepljeni će plaćati bolničke troškove?
PLAĆANJE
Slovenija: Necijepljeni će plaćati bolničke troškove?
LJUBLJANA - U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sustav, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu cijepljeni, a završe u bolnici zbog covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE