GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnova Banovine nije ni počela, a već se raskidaju ugovori

Obnova Banovine nije ni počela, a već se raskidaju ugovori
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Obnova nakon potresa na Banovini nije ozbiljno ni započela, a već se spominju nezakonitosti i kaznene prijave.

Tako je ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat nedavno u razgovoru za Večernji list otkrio da se već sada »u nabavi u segmentu nekonstrukcijske obnove na Banovini otkazuju ugovori i pokreću kaznene prijave protiv onih koji su obnovu radili nezakonito«. Objasnio je da je to poruka svima drugima koji će sudjelovali u obnovi.

– U segmentu nekonstrukcijske obnove i danas ima onih koji su nekvalitetno obnavljali i mi taj trošak nećemo refundirati, kazao je Horvat.

No, pokušaj da Novi list dozna tko je od institucija uključenih u obnovu podnio prijave, protiv koliko tvrtki i na što se sumnja, nije nas doveo do odgovora, iako smo kontaktirali i Horvatovo ministarstvo i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Državno odvjetništvo.

Odgovori koje smo odbili otkrivaju tek da postoje tvrtke koje ne poštuju dinamiku i kvalitetu radova i da država takve ugovore raskida, ali jesu li podnesene kaznene prijave, ostalo je nejasno.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine nisu odgovorili ni na jedno konkretno pitanje vezano uz izjavu njihovog čelnog čovjeka o podnesenim kaznenim prijavama, tek su pojasnili da prema zakonu to ministarstvo donosi odluke o uklanjanju oštećenih zgrada, odnosno njihovoj obnovi te gradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

– Odluke Ministarstva se, sukladno Zakonu o obnovi, prosljeđuju provedbenim tijelima za obnovu, odnosno Fondu za obnovu i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji obavljaju stručne i druge poslove pripreme, organiziranja i provedbe obnove i uklanjanja zgrada oštećenih potresom. Istovremeno, na području na kojem je proglašena katastrofa, objekti koji prijete sigurnosti uklanjaju se temeljem Odluka Stožera civilne zaštite i rješenja Državnog inspektorata. Na područjima na kojima je proglašena katastrofa radove ugovara i koordinira Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, odgovorili su nam iz ministarstva i uputili nas da konkretna pitanja postavimo Središnjem državnom uredu.

No, ni oni nisu odgovorili na naše pitanje koliko je kaznenih prijava podneseno, o kakvim se nepravilnostima radi i o kolikim je iznosima proračunskog novca riječ. Otkrili su tek da u postupku provedbe programa nekonstrukcijske obnove jedan od ugovornih ponuditelja nije poštovao ugovorenu dinamiku kao ni kvalitetu izvođenja radova, ali ne i na koliko je kuća taj ponuditelj radio.

– S obzirom na to da predmetni ugovor u ovom trenutku nije realiziran, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje kao naručitelj, isti će okončati sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, zadržavajući pravo naplate zakonom definiranih ugovornih kazni za nekvalitetno izvedene radove, najavljuju iz Ureda. Dodaju i da ponuditelji koji na taj način, ali premalo su otkrili o čemu se radi, ne ispunjavaju zakonom predviđene obveze, »moraju biti svjesni i činjenice da se, osim trenutne financijske štete za svoju tvrtku u obliku naplate jamstva, dovode u položaj da dugoročno neće moći sudjelovati u postupcima javne nabave sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi«. Iz njihovog odgovora nije jasno jesu li možda i podigli kaznenu prijavu za ovaj slučaj i imali osnove za tako što.

No, slučaj ponuditelja koji nije poštovao rokove ni kvalitetu radova nije jedini problem u obnovi na Baniji. Iz Središnjeg državnog ureda kažu da imaju i slučaj ponuditelja koji je odabran kao najpovoljniji u postupku javne nabave, ali nije u definiranom roku pristupio potpisivanju ugovora. Ured je kao naručitelj aktivirao jamstvo za ozbiljnost ponude u propisanom iznosu, tvrde u odgovoru iz Ureda.

Pokušali smo vidjeti i bavi li se Državno odvjetništvo kaznenim prijavama vezanim uz obnovu na Baniji, ali su oni odgovorili da DORH ne potvrđuje primitke kaznenih prijava i ne daje podatke o podnesenim kaznenim prijavama niti pojedinosti iz njih, te da takve informacije može dati samo podnositelj prijave.

– Ujedno, državno odvjetništvo ne potvrđuje je li protiv neke osobe podnesena kaznena prijava, budući da su podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe, službena tajna. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, niti ga proslijediti nadležnom državnom odvjetništvu, budući da u informacijama koje ste naveli nema konkretnih podataka na temelju kojih bismo mogli utvrditi o kojem je predmetu/predmetima riječ, poručuju iz DORH-a.

Ostaje otvoreno pitanje je li ministar Horvat tek slao poruke onima koji pokušavaju nezakonito profitirati ili su državne institucije ovaj put odlučile odmah reagirati na nezakonitosti u obnovi nakon potresa kako se ne bi ponovila situacija kao s poslijeratnom obnovom, jer se pitanje nezakonitosti i kvalitete te obnove otvorilo nakon 25 godina, kad je Baniju pogodio potres.

Tagovi: obnova na Banovini, obnova na Baniji, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
CDU
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
BERLIN - Friedrich Merz je u subotu velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).
Mato Franković zaražen koronavirusom
ZARAZA
Mato Franković zaražen koronavirusom
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) na Facebooku je danas objavio da je pozitivan na koronavirus zbog čega nije stigao na ređenje novog dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića.
Plenković se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu
PLAĆA
Plenković se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu.
Australian Open: Odlična Čilićeva izvedba za osminu finala
TENIS
Australian Open: Odlična Čilićeva izvedba za osminu finala
MELBOURNE - Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić po sedmi put u karijeri plasirao se u osminu finala Australian Opena nakon što je u dvoboju 3. kola odličnom igrom svladao petog nositelja Rusa Andreja Rubljova sa 7-5, 7-6 (3), 3-6, 6-3 za dva sata i 36 minuta igre.
Čačić: Horvat ima rok do 1. prosinca i točka
JASNA PORUKA
Čačić: Horvat ima rok do 1. prosinca i točka
ZAGREB - Predsjednik reformista Radimir Čačić komentirao je sporu obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE