GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene

Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene
NOVE MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 22:30
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - U Francuskoj se od petka uvodi karantena najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Odlučio sam da od petka treba uvesti karantenu na cijelom teritoriju države kako bismo zaustavili virus", izjavio je Macron u srijedu navečer u tv-obraćanju.

"Restrikcije će uključiti tri glavne točke: škole će ostati otvorene, rad će se nastaviti, bit će mogući posjeti domovima umirovljenika", precizirao je.

"Ako ništa ne poduzmemo, u Francuskoj bi za nekoliko mjeseci moglo umrijeti još 400.000 ljudi", rekao je Macron.

"Neki se zalažu za nepoduzimanje mjera ograničenja i puštanje virusa da cirkulira, kako bi postigli kolektivni imunitet. Znanstvenici su procijenili posljedice te opcije, koje su neumoljive. Kratkoročno, to znači trijaža pacijenata u bolnicama i za nekoliko mjeseci najmanje još 400.000 umrlih. Francuska se nikada neće odlučiti za tu strategiju", dodao je.

U sklopu restrikcija, kafići, restorani i trgovine koje nisu nužne će biti zatvoreni. Ali osnovne i srednje škole će ostati otvorene. Samo će fakulteti raditi online.

Nastava će omogućiti brojnim roditeljima da bolje pomire obiteljske i profesionalne obveze, posvuda gdje je to moguće radit će se od kuće, ali u odnosu na mjere u proljeće "aktivnosti će biti intenzivnije", rekao je francuski predsjednik.

"Kako bi se izbjegle ljudske drame koje smo proživjeli u proljeće i kako osobe koje žive same u poznim godinama ne bi bile izolirane, bit će mogući posjeti domovima za starije uz strogo poštivanje sanitarnih mjera", objasnio je.

Na gospodarskom planu on je obećao pomoć malim tvrtkama koje će morati prekinuti rad uz potporu do 10.000 eura mjesečno.

"Pripremamo poseban plan za samozaposlene, trgovce, male i srednje tvrtke", najavio je i pozvao Francuze da ostanu "ujedinjeni i solidarni".

"Kao svi naši susjedi, zahvatio nas je val epidemije virusa koji jača približavanjem zime i padom temperature", rekao je Emmanuel Macron.

"Neke zemlje poput Španjolske, Irske, Nizozemske ranije su poduzele oštrije mjere od naših. Ali sve nas je preplavio drugi val za koji znamo da će biti oštriji i ubojitiji od prvoga", rekao je.

Tagovi: Francuska, lockdown, karantena, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE