GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od ponedjeljka EU covid potvrde u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi

Od ponedjeljka EU covid potvrde u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2021 / 13:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima, a početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb nazočit će ministar zdravstva Vili Beroš.

"Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite", priopćili su u nedjelju iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se time u što je moguće većoj mjeri zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlenike u tim institucijama od ulaska virusa covid-19 i širenja zaraze.

"EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja", istaknuo je Beroš.

Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna covid potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na covid-19.

"Te sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi. Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih, te posebno broju onih na respiratoru", rekao je Beroš.

Ministar je napomenuo kako "i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto.

"Primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put", ustvrdio je ministar Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak u 7 sati će nazočiti početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb, pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetit će KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.

Tagovi: covid potvrde, Vili Beroš, CovidGO, digitalne covid potvrde
PROČITAJ I OVO
Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a
POTEZI
Italija od veljače ublažava restrikcije za putnike iz EU-a
MILANO - Italija će od 1. veljače ublažiti restrikcije za sve posjetitelje iz Europske unije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo zdravlja.
MUP: Frka Petešić ima regulirano prebivalište i boravište, nema govora o fiktivnom prijavljivanju
EPILOG
MUP: Frka Petešić ima regulirano prebivalište i boravište, nema govora o fiktivnom prijavljivanju
ZAGREB - MUP je u srijedu odbacio javno iznesene optužbe o fiktivnom prebivalištu predstojnika premijerova ureda Zvonimira Frke Petešića navodeći da se o tome ne može govoriti ukoliko osoba ima regulirano prebivalište i boravište.
Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?
SANKCIJE
Kakve bi mogle biti sankcije protiv Putina?
MOSKVA - Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina osobno ako Rusija napadne Ukrajinu. Reuters prenosi kakve bi one mogle biti.
HZJZ: Covid potvrde nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini
POJAŠNJENJE
HZJZ: Covid potvrde nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pojasnio je u srijedu dopunjenu odluku o sigurnosnim mjerama u zdravstvu istaknuvši da se njome ne mijenja broj osoba koje su dužne imati covid potvrdu, te da one, kao i do sada, nisu obavezne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini.
Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec
ZARAZA
Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec
LJUBLJANA - Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE