GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od ponedjeljka prijave za novu generaciju elektroničkih osobnih iskaznica

Od ponedjeljka prijave za novu generaciju elektroničkih osobnih iskaznica
OSOBNE ISKAZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je na sjednici Vlade u četvrtak da u ponedjeljak, 2. kolovoza, u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti.

U ponedjeljak, naime, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu će se ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).

"Pohranjivanjem biometrijskih podatka u osobnu iskaznicu kao i osuvremenjivanjem i unaprjeđenjem drugih zaštitnih elementa koje sadrži osobna iskaznica, ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta za hrvatske državljane", istaknuo je Božinović.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku bi iznosila 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.

Isprava na području EU-a jednakovrijedna putovnici

Kao odgovor na pitanje što građani dobivaju novom generacijom osobnih iskaznica ministar ističe da ona postaju biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici.

"To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama", naglasio je.

Tu je i objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, dodao je te naveo da će matični broj osiguranika (MBO) biti otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Radi toga su informatičke službe MUP-a i HZZO-a provele povezivanje svojih IT sustava te primjenom web servisa omogućili povlačenje MBO iz baza HZZO-a.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno po novom Zakonu s rokom važenja 40 godina) sa navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima kao i bez njih.

Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada, a programsko rješenje za pokretne uređaje će biti besplatno, istaknuo je Božinović.

Nakon što građani aktiviraju osobnu iskaznicu i preuzmu besplatnu aplikaciju bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-Građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje (digitalni potpis) putem mobitela ili tableta, objasnio je.

Kako bi olakšali građanima i potaknuli ih na korištenje digitalnih usluga, naveo je ministar, na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osigurani su e-kiosci za aktivaciju osobnih iskaznica, a nastavit će se i s opremom i svih ostalih Policijskih uprava s e-kioscima pri čemu će prednost imati mjesta s većim brojem izdanih iskaznica.

Aktiviranjem osobne iskaznice na e-kiosku, građani više neće imati potrebu za kupnjom čitača, što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna), naveo je.

Građani s važećom iskaznicom nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice

Napomeno je i da svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.

Tijekom predstojećeg vikenda a radi dovršenja postupka izdavanja osobnih iskaznica ranije generacije - u cilju prelaska na novi sustav izrade osobnih iskaznica koji kreće u ponedjeljak - sutra i u dane vikenda se neće primati zahtjevi, već će u petak i u dane vikenda građani moći podići svoje iskaznice ranije generacije u policijskim upravama i policijskim postajama čiji popis je objavljen na web stranicama MUP-a.

"Pravovremeni prijenos i primjena Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica uz doprinos jačanju sigurnosti osobnih dokumenata, nakon nedavne uspješne primjene covid potvrde je još jedan važan iskorak MUP-a na planu digitalizacije i primjene novih tehnologija, a što je jedan od prioriteta koje je MUP postavio na početku drugoga mandata ove Vlade", zaključio je Božinović.

Vlada je na sjednici zaključkom naložila HEP-u da otpiše potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području i za kolovoz.

Tagovi: osobne iskaznice, nova generacija, elektroničke iskaznice, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE