GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od prvih 22 testiranih na Braču pet pozitivnih

Od prvih 22 testiranih na Braču pet pozitivnih
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Od prva 22 obrađena nalaza na koronavirus s Brača, od ukupno jučer uzetih 92 brisa, pet osoba je pozitivno i riječ je o osobama iz iste obitelji, prva je informacija koja, međutim, nije službeno potvrđena, a službene podatke objavit će Stožer kada budu poznati svi rezultati testiranja.

Za potvrdu informacije pitali smo ravnateljicu županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Željku Karin koja je za Hinu objasnila kako u aparat za analizu uzoraka odjednom može stati 22 testa koji se obrađuju tri i pol sata.

Prvu 'turu' testova s Brača u aparat su stavili sinoć, rezultati su gotovi, a podatke će u priopćenju objaviti Stožer kako bi javnost bila precizno informirana, bez zbunjivanja.

Karin je potvrdila kako je od jutros u aparatu drugih dvadesetak testova, treći bi se trebali početi analizirati oko 11 sati, a do poslijepodne trebale bi biti gotove sve analize i poznati rezultati. Danas planiraju testirati još desetak osoba.

"U obradu prve 'ture' briseva, koje smo sinoć radili, stavili smo one koji su nam rizičniji, odnosno one osobe koje su našim epidemiolozima rekli da imaju temperaturu. Jutros je u aparat stavljeno još dvadesetak briseva i tako ćemo ih obrađivati svakih tri i pol sata, a na Braču smo ukupno uzeli 92 brisa. Rezultate prve, sinoćnje ture imamo, ali je dogovor da ih se objavi u priopćenju stožera", kazala je Karin.

Rekla je da je zdravstveno stanje zaraženih Bračana dobro, nemaju ozbiljnijih simptoma osim temperature i šmrcanja, a dvije su osobe, stariji gospodin i gospođa, primljeni u bolnicu.

Uz Brač, na kojemu se nalaze splitski epidemiolozi, njihove kolege svakodnevno odrađuju i testiranja za COVID ambulantu, štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, te jednog privatnog doma. Dnevno uzmu 300 briseva, a njihov aparat svaki dan "izbaci" 120 rezultata testiranja. Zbog obujma posla radi se u četiri smjene.

Tagovi: koronavirus na Braču, koronavirus u Hrvatskoj, Željka Karin
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE