GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od sutra popuštanje mjera, evo o čemu se radi

Od sutra popuštanje mjera, evo o čemu se radi
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada će na današnjoj sjednici donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva distributere do kraja godine osloboditi obveze miješanja biogoriva s dizelom i benzinom. O tome je uvodno progovorio i premijer Andrej Plenković.

Plenković se osvrnuo na situaciju s koronavirusom. 'S obzirom da se poboljšava opća epidemiološka situacija, omogućava nam daljnje ubalažavanje mjera koje se odnose na različite vrste okupljanja. Broj osoba na okupljanjima bez covid potvrda će se povećati , a neće biti ograničenja na događaje gdje dolaze s covid potvrdama. Produžit će se rad ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, a za djecu u vrtićima i školama HZZJ i MZOS planiraju ukidanje samoizolacije za djecnu predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskog kontakta, te samotestiranje za školarce. Doći će do ublažavana mjera kod sportskih, turističkih i kulturnih događaja', kazao je Plenković.

Rekao je da su oblici bolesti od omikrona sada lakši, ali ipak upozorava. 'I dalje moramo zadržati oprez, virus je još uvijek tu. Prešli smo 70,6 posto odrasle populacije koja je cijepljena jednom dozom', kazao je.

Osvrnuo se i na Ukrajinu, kazavši da je u Hrvatsku ušlo 7200 ukrajinskih izbjeglica.

'I dalje traju aktivnosti, eksperti proučavaju i najmanje sitnice.Letjelica je sadržavala eksplozivnu napravu. Sve detalje ćemo predstaviti javnosti nakon što budu okončane sve aktivnosti', osvrnuo se Plenković na pad 'izviđačkog drona'.

'Provjerili smo sa Španjolcima, radari i rumunjski i mađarski, nisu prepoznali tu letjelicu kao pravu vrstu uzbune, bilo je tih dana i drugih lažnih uzbuna, ona se pojavljivala i nestajala. Nažalost, pala je u glavni grad Hrvatske. Svi našu partneri shvatili su ozbiljnost situacije. U ovom trenutku još ne možemo reći kako je i zašto letjelica pala u Zagrebu', kazao je.

Plenković je kazao da su o svemu obaviješteni partneri. 'Sam NATO sustav ovo nije mogao vidjeti, ako to nisu dojavili oni koji su najbliži. Mi ćemo javnost oabavijestiti o svim detlajima kako ne bi bilo konfuzija, krivih infromacija, lažnih ekspertiza', kazao je.

Osvrnuo se i na vojne vježbe sa saveznicima i partnerima. 'Oni su u dogovoru s nama obavili vježbe s HRZ-om. Ovih dana obavljaju se vježbe s američkim F-16. To je poruka da su naši partneri i saveznici uz nas', kazao je premijer.

Pratimo na dnevnoj bazi cijene nafte, od sljedećeg utorka bi moglo doći do smanjivanja cijena za naše građane, dodao je.

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović pojasnio je detalje popuštanja mjera. Tako na okupljanjima na otvorenom može biti 200 osoba, a ne 100 kao do sada, a ako svi imaju covid potvrde onda nema ograničenja broja osoba. Na okupljanjima u zatvorenom može biti 100 osoba, a ne 50 kao do sada, a ako svi imaju covid potvrde onda nema ograničenja. Javna događanja, okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 ujutro, umjesto 24 sata, kao što je bilo do sada. Do 2 ujutro moći će raditi i ugostiteljski objekti, a ukida se i ograničenje radnog vremena za casina i mjesta za klađenje.

Covid potvrde ukidaju se za amaterske kulturne priredbe, sajmove i druge oblike gospodarskih ili turističkih događanja u zatvorenom, ali će biti obavezno nošenje medicinskih maski. Za sajmove na otvorenom maske više neće biti potrebne.

Covid potvrde ukidaju se i za odlaske na sportske događaje, no popunjenost tribine u tom slučaju moći će biti 50 posto i morat će se koristiti maske na natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima.

'Ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede za stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi gosti koji ulaze imaju covid potvrde', kazao je Božinović.

Umjetnička i kulturna događanja na kojima posjetitelji imaju ulaznicu i svoje mjesto mogu se održavati bez ograničavanja broja sudionika.

Rekao je da covid potvrda neće više biti potreban za ulazak u centre za socijalnu skrb.

'Nove odluke stupaju na snagu od sutra, a bit će objavljene do kraja dana. Ovo ublažavanje mjera ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno', kazao je Božinović.

Tagovi: popuštanje mjera, Davor Božinović, Andrej Plenković, rad kafića, covid potvrde, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
POBAČAJ
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak skupini demokratskih guvernera da u Senatu nema dovoljno glasova da se izbjegne institut 'filibustera' (opstrukcijske taktike) kako bi se nakon odluke Vrhovnog suda, koji je srušio presudu Roe protiv Wade, zaštitilo pravo na pobačaj.
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
PREMIJER
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
OSIJEK - “Sve što je napravio jest da je dao lažnu nadu našim ljudima tamo. Kad je prvi put ta ideja o blokadi Finske i Švedske bila na stolu, rekao sam, otiđi u Madrid, reci to”, rekao je.
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
OPASNO
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
ZAGREB - Grad Zagreb savjetuje djeci, trudnicama, starijim građanima, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon od 180 mikrograma po kubičnom metru, koje je zabilježeno u petak od 12,30 sati.
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
OCJENE
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
BRUXELLES - Europska komisija previše se oslanja na nekolicinu konzultantskih tvrtki, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću, upozorivši na brojne 'rupe' u propisima i na moguće sukobe interesa.
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
ZAGREB - “Ministar koji je stručnjak za kafilerije me htio navući da ja tamo potpisujem neki protokol. Pa ja to ne bih nikad potpisao, ni s punomoći vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE