GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odbor: Covid-19 bi za WHO mogao biti ono što je Černobil bio za IAEA-u

Odbor: Covid-19 bi za WHO mogao biti ono što je Černobil bio za IAEA-u
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Pandemija covida-19 mogla bi biti pokretač nužnih reformi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao što je nuklearna katastrofa u Černobilu 1986. potaknula hitne promjene u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), objavio je neovisni odbor koji istražuje svjetski odgovor na koronavirus.

Odbor je osnovan da istraži globalni odgovor na koronavirus, a zaključio je da WHO ima nedovoljne ovlasti i sredstava i da treba temeljitu reformu kako bi djelotvorno odgovarao na smrtonosne zaraze.

„Nismo ovdje da optužujemo, nego da damo konkretne preporuke kako bi svijetu pomogli da u budućnosti djeluje brže i bolje“, rekla je jedna od čelnica odbora, bivša predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

Odbor je u ponedjeljak zaključio da su kineski dužnosnici trebali u siječnju primijeniti oštrije javnozdravstvene mjere kako bi suzbili širenje epidemije i kritizirao je WHO zbog toga što nije proglasio globalnu izvanrednu situaciju do 30. siječnja.

„Iako države članice od WHO-a očekuju vodstvo, daju mu premalo ovlasti i financija da obavlja posao koji se očekuje“ od te organizacije, kazala je Johnson Sirleaf, dodavši kako vjeruje da se WHO može reformirati.

Glavni tajnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je izvršnom odboru organizacije na početku rasprave o izvještaju odbora rekao da je predan priznavanju odgovornosti i reformama.

Na to su pozivale i svjetske vlade u SAD-u, Australiji i Europskoj uniji, kritizirajući WHO zbog prvotnog odgovora na izbijanje epidemije.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prošle je godine pogođena odlukom SAD-a da joj ukine financiranje, a optužena je da je u prvim danima pandemije bila sklona Kini. WHO odbacuje tu optužbu.

Johnson Sirleaf i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, druga predsjedateljica odbora, više su puta ponovile kako je WHO ograničen u svom djelovanju što se tiče provođenja svojih preporuka ili ulaska u države kako bi istražio epidemije.

Čelnice odbora su istaknule da je pandemija pokazala kako 194 članica WHO-a mora brzo djelovati kako bi se ta organizacija sa sjedištem u Ženevi reformirala, dobila više sredstava i ovlasti da provodi međunarodne zdravstvene regulacije.

„Je li ovo trenutak sličan Černobilu za WHO i globalni sustav zdravstva?“, pitala je Clark, dodavši kako će se članice WHO-a morati suočiti s tim pitanjem.

Opisujući financiranje WHO-a „bijednim“, Clark je naglasila kako WHO nije dovoljno moćan da se nosi s izazovima i da se sve postiže „na temelju suradnje“.

„Je li to dovoljno za ova vremena, kad se patogen može tako brzo proširiti?“, pitala je bivša novozelandska premijerka.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Černobil, Međunarodna agencija za energetiku, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE