GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odmazda Izraela: U Gazi ubijeno 198 Palestinaca

Odmazda Izraela: U Gazi ubijeno 198 Palestinaca
RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Izrael se rano u subotu ujutro našao pod žestokim raketnim napadom koji je pokrenut iz Pojasa Gaze.

Izraelska vojska rekla je da je spremna za rat nakon subotnjeg masovnog napada na Izrael iz palestinskog Pojasa Gaze, a Hamas je objavio početak vojne operacije protiv Izraela, javljaju svjetske novinske agencije.

Najmanje 198 Palestinaca ubijeno je u subotu u Gazi, a 1610 ih je ozlijeđeno, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi, prenosi CNN.

Ministarstvo nije dalo analizu o tome gdje su se smrtni slučajevi dogodili i jesu li smrti uključivale militante Hamasa ili civile u Gazi.

Smrti dolaze nakon što su Izraelske obrambene snage izvele udare kao odgovor na baražnu paljbu tisuća raketa iz Hamasa na Izrael i upad Hamasovih boraca koji je ostavio najmanje 40 mrtvih i gotovo 800 ranjenih ljudi u Izraelu.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da će Sjedinjene Države raditi na tome da Izrael "ima ono što mu je potrebno da se obrani".

"Tijekom nadolazećih dana Ministarstvo obrane će raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se obrani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma", rekao je Austin u izjavi.

Dodao je da pomno prati razvoj događaja i da američka predanost "pravu Izraela da se brani ostaje nepokolebljiva", prenosi dpa

Austin je izrazio sućut obiteljima poginulih "u ovom gnusnom napadu na civile".

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk šokiran je izvješćima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

Najmanje 40 Izraelaca ubijeno je, a 740 ranjeno u napadu Hamasa, prema zadnjim podacima koje je objavio izraelski medij N12 News.

“Civili ne smiju nikada biti meta napada”, izjavio je Tuerk i pozvao Izrael da poduzme mjere kako bi izbjegao civilne žrtve u svojim zračnim napadima na Gazu čime odgovara na Hamasov napad.

“Pozivam na trenutačni prekid nasilja i sve strane i ključne zemlje u regiji na deeskalaciju kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće”, navodi Tuerk.

"Od jutros je država Izrael u ratu. Naš prvi cilj je prije svega očistiti područje od neprijateljskih snaga koje su se infiltrirale i vratiti sigurnost i mir u napadnute gradove.

Drugi cilj, ujedno, je naplatiti ogromnu cijenu od neprijatelja, također u Pojasu Gaze. Treći cilj je učvrstiti druge arene kako nitko ne bi pogriješio pridruživši se ovom ratu.

Mi smo u ratu, u ratu morate ostati mirni. Pozivam sve građane Izraela na ujedinjenje, kako bismo postigli naš najviši cilj - pobjedu u ratu".

Tagovi: iZRAEL, hAMAS, Gaza, pojas Gaze
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE