GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ogranak slobodnih novinara HND-a očitovao se o učestalim, ozbiljnim i opasnim napadima na novinara Domagoja Margetića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara Hrvatskog novinarskog društva, od Izvršnog odbora HND-a zahtijeva hitnu reakciju i nedvosmislenu osudu, kao i pružanje svake moguće zaštite slobodnom istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću, koji je ujedno i predsjednik Ogranka slobodnih novinara HND-a.

Margetić je još u svibnju 2020. godine bio žrtva napada na njegov stan, kad su mu na stan u noći bačene fekalije, kao klasično mafijaško upozorenje.

Situacija s prijetnjama nastavljena je kad je Margetić primio upozorenja elektronskom poštom o tome da ga prate „Pripuzovi ljudi” i da je „Pripuz naručio da ga se riješi”.

Sve je napade i prijetnje novinar prijavio i policiji, kao i HND-u.

Ogranak slobodnih novinara upozorava na činjenicu da je novinar Margetić već mjesecima izložen brutalnim fizičkim napadima kao i uznemirujućim prijetnjama smrću. Napadi su posebno eksalirali u srpnju 2020. godine kad su Margetiću zbog istraživanja teme o korupciji na projektu izgradnje Poliklinike Zadar, višekratno prijetili, što je novinar uredno prijavljivao policiji, ali i HND-u.

Napadi su se posebno zaoštrili u prosincu 2020., kad je 8.12.2020. novinaru Domagoju Margetiću na ulazu u zgradu u kojoj živi ostavljena klasična mafijaška poruka – prijetnja, na način da je na ulaz bačena odrezana svinjska glava, krv i izmet.

I taj je napad Margetić prijavio, zatraživši zaštitu i policije i HND-a.

Dana 1. siječnja 2021. na stan novinara Domagoja Margetića bačene su dvije eksplozivne naprave, od kojih je jedna prilikom eksplozije uništila prozor ispred ulaza u stan novinara.

Tom prilikom, novinaru i policiji javio se svjedok događaja, koji je identificirao navodne naručitelje, organizatore, izvršitelje, ali i pomagače tog napada. Svjedok je također izjavio kako je naručitelj naručio Margetićevo „uklanjanje”, te da se u tu svrhu novinara kroz više mjeseci intenzivno pratilo, u čemu su aktivno pomagali plaćeni pomagači iz neposredne blizine mjesta stanovanja novinara, koji su interesno, poslovno i na druge načine vezani za naručitelja.

O svemu je Margetić podnio prijavu policiji, višekratno zatražio policijsku zaštitu, te je zatražio ponovno zaštitu i pomoć HND-a. Novinar Margetić o svemu je vrlo detaljno izvijestio i javnost.

Međutim, kako institucije nisu reagirale na ove napade i prijetnje, napadi su se nastavili, a nakon višekratnog noćnog uznemiravanja, dana 21. siječnja 2021. godine dogodio se novi napad na novinara, kad su mu u noći tog dana probušene gume na automobilu njegove supruge na njegovom osobnom parkingu.

Margetić je i o tome podnio prijavu za prijetnju, ponovno je upozorio na navodno poznate naručitelje, organizatore, izvršitelje i pomagače, te je još jednom zatražio kako policijsku zaštitu tako i hitnu zaštitu i pomoć Hrvatskog novinarskog društva.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, kao i nadležnih institucija u području nacionalne sigurnosti da se hitno i bez ikakvog daljnjeg odlaganja donese odluka o dodjeljivanju stalne (24/7) policijske zaštite novinaru Domagoju Margetiću, kako bi se onemogućili ovakvi daljnji napadi i ostvarivanje prijetnji likvidacijom.

Posebno naglašavamo kako je Margetićeva supruga na policiji dana 21. siječnja 2021. godine izjavila kako će u najkraćem roku „napustiti Hrvatsku, jer se ovdje ne osjeća sigurnom, jer ih institucije i policija nisu zaštitili”.

Zbog svega navedenog, kao i izostale reakcije institucija, novinar Margetić najavio je u iskazu policiji dana 21.1.2021. da će u ponedjeljak 25.1.2021. u 12.00 sati započeti štrajk glađu ispred Novinarskog doma u Zagrebu. O istom je obavijestio i HND, kao i nas u Ogranku slobodnih novinara HND-a.

Zahtijevamo i od Izvršnog odbora HND-a da odmah održi sastanak s Margetićem, te nakon toga izda javno priopćenje kojim će zatražiti zaštitu za Margetića, ali i osuditi sve ove napade i prijetnje sigurnosti ovog slobodnog istraživačkog novinara.

Ogranak slobodnih novinara oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na novinara Domagoja Margetića, te smatramo kako je svim ovim napadima cilj ušutkavanje, brutalno zastrašivanje novinara kako bi prestao sa svojim novinarskim istraživanjima osjetljivih tema o visokoprofilnoj korupciji i organiziranom kriminalu.

U Zagrebu, 22. siječnja 2021.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a

Tagovi: Ogranak slobodnih novinara HND-a, Domagoj Margetić
PROČITAJ I OVO
Ludilo u Düsseldorfu: Zabranjeno zadržavanje na šetalištima u gradu i uz rijeku Rajnu
BIZARNE MJERE
Ludilo u Düsseldorfu: Zabranjeno zadržavanje na šetalištima u gradu i uz rijeku Rajnu
BERLIN - Gradska uprava Düsseldorfa donijela je odluku kojom se građanima na glavnim šetalištima u gradu i uz rijeku Rajnu zabranjuje zadržavanje na jednom mjestu. O ovoj mjeri piše i politički magazin Der Spiegel.
Obavještajni odbor američkog Senata potvrdio Burnsa za šefa CIA-e
CIA
Obavještajni odbor američkog Senata potvrdio Burnsa za šefa CIA-e
WASHINGTON - Odbor za obavještajna pitanja američkog Senata jednoglasno je potvrdio u utorak bivešg diplomata Williama Burnsa za budućeg šefa CIA-e, izjavio je senator Mark Warner, predsjedavajući odbora.
Subotica u službenu uporabu uvodi bunjevački jezik
POLITIKOM PROTIV JEZIKA
Subotica u službenu uporabu uvodi bunjevački jezik
SUBOTICA - Gradsko vijeće Subotice odlučivat će 4. ožujka o uvođenju bunjevačkoga jezika i pisma u službenu uporabu, za što po mišljenju DSHV-a i hrvatskoga veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića nema pravne osnove, a inicijativi se oštro protivi i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Beroš: Do sada se za cijepljenje registriralo 30.142 ljudi
CIJEPLJENJE
Beroš: Do sada se za cijepljenje registriralo 30.142 ljudi
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u utorak da se na službenoj internetskoj stranici Ministarstva zdravstva za prijavu za cijepljenje protiv Covida-19, cijepise.zdravlje.hr do sada registriralo 30.142 ljudi i zahvalio je građanima na interesu i povjerenju.
Tri slučaja britanskog soja koronavirusa potvrđena u Dubrovniku i Konavlima
VIRUS
Tri slučaja britanskog soja koronavirusa potvrđena u Dubrovniku i Konavlima
DUBROVNIK - Od 14 uzoraka testova na Covid-19 koji su iz Dubrovačko-neretvanske županije poslani na sekvencioniranje, prisutnost britanskog soja utvrđen je za njih tri, i to kod dvije osobe iz Konavala i jedne iz Dubrovnika, objavili su u utorak iz Dubrovačko-neretvanske županije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE