GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ogranak slobodnih novinara HND-a očitovao se o učestalim, ozbiljnim i opasnim napadima na novinara Domagoja Margetića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara Hrvatskog novinarskog društva, od Izvršnog odbora HND-a zahtijeva hitnu reakciju i nedvosmislenu osudu, kao i pružanje svake moguće zaštite slobodnom istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću, koji je ujedno i predsjednik Ogranka slobodnih novinara HND-a.

Margetić je još u svibnju 2020. godine bio žrtva napada na njegov stan, kad su mu na stan u noći bačene fekalije, kao klasično mafijaško upozorenje.

Situacija s prijetnjama nastavljena je kad je Margetić primio upozorenja elektronskom poštom o tome da ga prate „Pripuzovi ljudi” i da je „Pripuz naručio da ga se riješi”.

Sve je napade i prijetnje novinar prijavio i policiji, kao i HND-u.

Ogranak slobodnih novinara upozorava na činjenicu da je novinar Margetić već mjesecima izložen brutalnim fizičkim napadima kao i uznemirujućim prijetnjama smrću. Napadi su posebno eksalirali u srpnju 2020. godine kad su Margetiću zbog istraživanja teme o korupciji na projektu izgradnje Poliklinike Zadar, višekratno prijetili, što je novinar uredno prijavljivao policiji, ali i HND-u.

Napadi su se posebno zaoštrili u prosincu 2020., kad je 8.12.2020. novinaru Domagoju Margetiću na ulazu u zgradu u kojoj živi ostavljena klasična mafijaška poruka – prijetnja, na način da je na ulaz bačena odrezana svinjska glava, krv i izmet.

I taj je napad Margetić prijavio, zatraživši zaštitu i policije i HND-a.

Dana 1. siječnja 2021. na stan novinara Domagoja Margetića bačene su dvije eksplozivne naprave, od kojih je jedna prilikom eksplozije uništila prozor ispred ulaza u stan novinara.

Tom prilikom, novinaru i policiji javio se svjedok događaja, koji je identificirao navodne naručitelje, organizatore, izvršitelje, ali i pomagače tog napada. Svjedok je također izjavio kako je naručitelj naručio Margetićevo „uklanjanje”, te da se u tu svrhu novinara kroz više mjeseci intenzivno pratilo, u čemu su aktivno pomagali plaćeni pomagači iz neposredne blizine mjesta stanovanja novinara, koji su interesno, poslovno i na druge načine vezani za naručitelja.

O svemu je Margetić podnio prijavu policiji, višekratno zatražio policijsku zaštitu, te je zatražio ponovno zaštitu i pomoć HND-a. Novinar Margetić o svemu je vrlo detaljno izvijestio i javnost.

Međutim, kako institucije nisu reagirale na ove napade i prijetnje, napadi su se nastavili, a nakon višekratnog noćnog uznemiravanja, dana 21. siječnja 2021. godine dogodio se novi napad na novinara, kad su mu u noći tog dana probušene gume na automobilu njegove supruge na njegovom osobnom parkingu.

Margetić je i o tome podnio prijavu za prijetnju, ponovno je upozorio na navodno poznate naručitelje, organizatore, izvršitelje i pomagače, te je još jednom zatražio kako policijsku zaštitu tako i hitnu zaštitu i pomoć Hrvatskog novinarskog društva.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, kao i nadležnih institucija u području nacionalne sigurnosti da se hitno i bez ikakvog daljnjeg odlaganja donese odluka o dodjeljivanju stalne (24/7) policijske zaštite novinaru Domagoju Margetiću, kako bi se onemogućili ovakvi daljnji napadi i ostvarivanje prijetnji likvidacijom.

Posebno naglašavamo kako je Margetićeva supruga na policiji dana 21. siječnja 2021. godine izjavila kako će u najkraćem roku „napustiti Hrvatsku, jer se ovdje ne osjeća sigurnom, jer ih institucije i policija nisu zaštitili”.

Zbog svega navedenog, kao i izostale reakcije institucija, novinar Margetić najavio je u iskazu policiji dana 21.1.2021. da će u ponedjeljak 25.1.2021. u 12.00 sati započeti štrajk glađu ispred Novinarskog doma u Zagrebu. O istom je obavijestio i HND, kao i nas u Ogranku slobodnih novinara HND-a.

Zahtijevamo i od Izvršnog odbora HND-a da odmah održi sastanak s Margetićem, te nakon toga izda javno priopćenje kojim će zatražiti zaštitu za Margetića, ali i osuditi sve ove napade i prijetnje sigurnosti ovog slobodnog istraživačkog novinara.

Ogranak slobodnih novinara oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na novinara Domagoja Margetića, te smatramo kako je svim ovim napadima cilj ušutkavanje, brutalno zastrašivanje novinara kako bi prestao sa svojim novinarskim istraživanjima osjetljivih tema o visokoprofilnoj korupciji i organiziranom kriminalu.

U Zagrebu, 22. siječnja 2021.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a

Tagovi: Ogranak slobodnih novinara HND-a, Domagoj Margetić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE