GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima

Ogranak slobodnih novinara HND-a: Margetić izložen brutalnim napadima
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ogranak slobodnih novinara HND-a očitovao se o učestalim, ozbiljnim i opasnim napadima na novinara Domagoja Margetića.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara Hrvatskog novinarskog društva, od Izvršnog odbora HND-a zahtijeva hitnu reakciju i nedvosmislenu osudu, kao i pružanje svake moguće zaštite slobodnom istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću, koji je ujedno i predsjednik Ogranka slobodnih novinara HND-a.

Margetić je još u svibnju 2020. godine bio žrtva napada na njegov stan, kad su mu na stan u noći bačene fekalije, kao klasično mafijaško upozorenje.

Situacija s prijetnjama nastavljena je kad je Margetić primio upozorenja elektronskom poštom o tome da ga prate „Pripuzovi ljudi” i da je „Pripuz naručio da ga se riješi”.

Sve je napade i prijetnje novinar prijavio i policiji, kao i HND-u.

Ogranak slobodnih novinara upozorava na činjenicu da je novinar Margetić već mjesecima izložen brutalnim fizičkim napadima kao i uznemirujućim prijetnjama smrću. Napadi su posebno eksalirali u srpnju 2020. godine kad su Margetiću zbog istraživanja teme o korupciji na projektu izgradnje Poliklinike Zadar, višekratno prijetili, što je novinar uredno prijavljivao policiji, ali i HND-u.

Napadi su se posebno zaoštrili u prosincu 2020., kad je 8.12.2020. novinaru Domagoju Margetiću na ulazu u zgradu u kojoj živi ostavljena klasična mafijaška poruka – prijetnja, na način da je na ulaz bačena odrezana svinjska glava, krv i izmet.

I taj je napad Margetić prijavio, zatraživši zaštitu i policije i HND-a.

Dana 1. siječnja 2021. na stan novinara Domagoja Margetića bačene su dvije eksplozivne naprave, od kojih je jedna prilikom eksplozije uništila prozor ispred ulaza u stan novinara.

Tom prilikom, novinaru i policiji javio se svjedok događaja, koji je identificirao navodne naručitelje, organizatore, izvršitelje, ali i pomagače tog napada. Svjedok je također izjavio kako je naručitelj naručio Margetićevo „uklanjanje”, te da se u tu svrhu novinara kroz više mjeseci intenzivno pratilo, u čemu su aktivno pomagali plaćeni pomagači iz neposredne blizine mjesta stanovanja novinara, koji su interesno, poslovno i na druge načine vezani za naručitelja.

O svemu je Margetić podnio prijavu policiji, višekratno zatražio policijsku zaštitu, te je zatražio ponovno zaštitu i pomoć HND-a. Novinar Margetić o svemu je vrlo detaljno izvijestio i javnost.

Međutim, kako institucije nisu reagirale na ove napade i prijetnje, napadi su se nastavili, a nakon višekratnog noćnog uznemiravanja, dana 21. siječnja 2021. godine dogodio se novi napad na novinara, kad su mu u noći tog dana probušene gume na automobilu njegove supruge na njegovom osobnom parkingu.

Margetić je i o tome podnio prijavu za prijetnju, ponovno je upozorio na navodno poznate naručitelje, organizatore, izvršitelje i pomagače, te je još jednom zatražio kako policijsku zaštitu tako i hitnu zaštitu i pomoć Hrvatskog novinarskog društva.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, kao i nadležnih institucija u području nacionalne sigurnosti da se hitno i bez ikakvog daljnjeg odlaganja donese odluka o dodjeljivanju stalne (24/7) policijske zaštite novinaru Domagoju Margetiću, kako bi se onemogućili ovakvi daljnji napadi i ostvarivanje prijetnji likvidacijom.

Posebno naglašavamo kako je Margetićeva supruga na policiji dana 21. siječnja 2021. godine izjavila kako će u najkraćem roku „napustiti Hrvatsku, jer se ovdje ne osjeća sigurnom, jer ih institucije i policija nisu zaštitili”.

Zbog svega navedenog, kao i izostale reakcije institucija, novinar Margetić najavio je u iskazu policiji dana 21.1.2021. da će u ponedjeljak 25.1.2021. u 12.00 sati započeti štrajk glađu ispred Novinarskog doma u Zagrebu. O istom je obavijestio i HND, kao i nas u Ogranku slobodnih novinara HND-a.

Zahtijevamo i od Izvršnog odbora HND-a da odmah održi sastanak s Margetićem, te nakon toga izda javno priopćenje kojim će zatražiti zaštitu za Margetića, ali i osuditi sve ove napade i prijetnje sigurnosti ovog slobodnog istraživačkog novinara.

Ogranak slobodnih novinara oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na novinara Domagoja Margetića, te smatramo kako je svim ovim napadima cilj ušutkavanje, brutalno zastrašivanje novinara kako bi prestao sa svojim novinarskim istraživanjima osjetljivih tema o visokoprofilnoj korupciji i organiziranom kriminalu.

U Zagrebu, 22. siječnja 2021.

Izvršni odbor Ogranka slobodnih novinara HND-a

Tagovi: Ogranak slobodnih novinara HND-a, Domagoj Margetić
PROČITAJ I OVO
Orban: Raste nam pritisak na bolnice zbog covida
PRITISAK
Orban: Raste nam pritisak na bolnice zbog covida
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer rekao je u petak da bi sa širenjem zaraze koronavirusom u bolnice moglo dospjeti 15.000 - 20.000 ljudi, u usporedbi sa sadašnjih nešto više od 6800 te da će to biti teško opterećenje za zdravstveni sustav sljedećih tjedana.
Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka
EPILOG
Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka
ZAGREB - Nitko ne može biti podvrgnut nekoj pravnoj posljedici ako razlog za to nije jasno definiran i predvidiv, što je u nizu odluka stav i Europskog suda za ljudska prava.
Bolsonaro poručio Brazilcima da prestanu cviliti zbog covida
PORUKE
Bolsonaro poručio Brazilcima da prestanu cviliti zbog covida
BRAZILIJA - Predsjednik Jair Bolsonaro rekao je Brazilcima da "prestanu cviliti" zbog covida-19, dok je kritizirao mjere suzbijanja virusa unatoč porastu broja zaraženih i umrlih od te bolesti, objavio je u petak BBC.
Tomašević: Revidirat ću ugovore s Pripuzovim tvrtkama
JASNA PORUKA
Tomašević: Revidirat ću ugovore s Pripuzovim tvrtkama
INTERVJU - "Problema je mnogo, no ključan prioritet je promjena modela upravljanja. Kroz bolju kontrolu javnih nabava napravit ćemo uštede, a kroz javne natječaje dovesti najstručnije upravljačke kadrove koji će konačno standardizirati sve procese."
Dumbović: Najogavnija laž je da su iz Petrinje nestala tri šlepera pomoći
REAKCIJE
Dumbović: Najogavnija laž je da su iz Petrinje nestala tri šlepera pomoći
PETRINJA - Na Baniji se dva mjeseca nakon potresa ruše objekti u državnom vlasništvu, a kuće još nisu na redu. Građani su nezadovoljni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE