GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogromna većina podupire Stožer i trenutne mjere

Ogromna većina podupire Stožer i trenutne mjere
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 22:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - NOVA TV je, nakon onog u ožujku, provela i drugo istraživanje što građani misle o borbi protiv covida-19, kako se sve to odrazilo na njihov život i, ne manje bitno, što misle o radu Stožera i pridržavaju li se njegovih mjera.

Po pitanju "je li korona opasna po vaše zdravlje" Hrvatska je podijeljena slično kao i u ožujku. No, neki trendovi promjena su vidljivi. Tako 32 posto građana misli da je mala opasnost od zaraze, ali taj broj u odnosu na ožujak raste. Da je osrednja mogućnost obolijevanja misli 37 posto građana, a da je velika opasnost od zaraze smatra 32 posto ispitanika i taj broj u odnosu na ožujak opada.

Korona je generacijski podijelila naciju. Tako 67 posto mladih misli da je jako mala opasnost od zaraze, ali zato 50 posto starije populacije misli da je opasnost velika. Ukratko, učenici nisu zabrinuti previše, baš kao ni kućanice, ali umirovljenici jesu.

I tu primjećujemo neke promjene. Tako 23 posto građana smatra da je opasnost mala i taj broj opada. Njih 38 posto misli da je opasnost osrednja, a raste broj onih koji misle da je opasnost za ukućane velika i njih je sada 39 posto.

Žene su opreznije i zabrinutije za zdravlje svojih ukućana više od muškaraca, mladi više misle da je mogućnost zaraze osrednja, a starija populacija sklonija je misliti obrnuto, da je opasnost velika.

Dvoje od troje građana misli kako će koronavirus negativno utjecati na financije njih i njihovih obitelji. Takvih je 67 posto i u odnosu na ožujak vidljiv je blag rast, točnije strah od gubitka financija. No, ima i 29 posto građana koji misle da sve oko korone neće utjecati na njihove financije i tu je vidljiv značajan skok onih koji su spokojni za svoje prihode. Ima i 4 posto onih koji pak misle da će u koroni pozitivno proći kada su financije u pitanju.

Naravno nezaposleni su zabrinutiji, kućanice malo manje, baš kao i mladi, dok starije brine sve oko financija.

Korona je otvorila i pitanje radnih mjesta. Tako je 4 posto ispitanika reklo da je otkaz već dobilo. No, da će ga vjerojatno dobiti misli 22 posto ispitanika i taj broj u odnosu na ožujak raste. Pada broj onih koji misle da im se ništa neće dogoditi, takvih je 74 posto.

Nadalje, većina, točnije 44 posto građana misli da bi im se mogla smanjiti plaća. I taj broj u odnosu na ožujak opada. 32 posto građana misli da je malo vjerojatno da im se smanji plaća, a 24 posto građana ne brine se oko smanjivanja plaća i taj broj u odnosu na ožujak raste.

Od početka korone život svakoga od nas promijenio se. Tako je već 254. dan i ne zna se koliko će sve to trajati. Očekivano, tako se češće peru ruke i to radi 66 posto građana. Svaki drugi, točnije 51 posto ispitanika, češće dezinficira mobitele, stolove i podove.

76 posto građana, kada primjerice odlaze na posao, ponašaju se jednako kao i prije. Također, 69 posto ispitanika, jednako kao i prije, odlazi na ulicu i dvorište. Njih 55 posto jednako kao i prije odlazi izvan grada, u prirodu te 48 posto odlazi u trgovinu kao i prije.

Ali zato se 63 posto građana rjeđe druži si prijateljima i rodbinom te njih 21 posto rjeđe koristi javni prijevoz. I na kraju, s rukovanjem je prestalo 56 posto građana.

Kada bi školskim ocjenama građani ocijenili rad Stožera, on dobiva trojku i to solidnu trojku, točnije 3,4 posto. Malo lošije Stožer ocjenjuju mladi, a bolje starija populacija.

HDZ-ovi birači najbolje ocjenjuju rad Stožera, ali zanimljivo, trojku stožer dobiva i od SDP-ovih birača pa i birača Domovinskog pokreta, Mosta i Možemo!.

Velika većina građana, njih 76 posto, odobrava odluke Stožera. No, 19 posto ispitanika odluke ne odobrava. Ne zna 4 posto njih, a bez odgovora je 1 posto.

Žene i, očekivano, stariji više podupiru odluke Stožera, a mlađi manje. Zanimljivo, manje obrazovani više podupiru, a visokoobrazovani manje podupiru rad stožera.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 građana od 30. listopada do 2. studenog 2020. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer
PROČITAJ I OVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
ZAGREB - Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19.
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
NEVRIJEME
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
MADRID - Španjolska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina "zonama katastrofe" nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela ti područjima osjetnu materijalnu štetu.
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
VIRUS
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
LJUBLJANA - U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
ODLAZAK
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
IVANEC - Gradonačelnik Ivanca i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić s više od 200 članova ivanečke podružnice napustio je Hrvatsku narodnu stranku, izvijestio je u četvrtak u priopćenju navodeći kao razlog nezadovoljstvo politikom stranačke središnjice.
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
MJERE
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
BERLIN - Njemačka vlada planira produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače te uvođenje nekih novih, poput obveze rada od kuće gdje je to moguće, te nošenje određenih vrsta maski u javnom prijevozu i trgovinama, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na izvore u kancelarskom uredu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE