GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opasne tendencije: Pandemija dovodi do jačanja autoritarnosti

Opasne tendencije: Pandemija dovodi do jačanja autoritarnosti
PRIJETNJE DEMOKRACIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 08:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemija koronavirusa dovela je do jačanja autoritarnosti vlada diljem svijeta i predstavlja sve veću prijetnju demokraciji, zajednički je upozorilo nekoliko stotina bivših premijera i predsjednika, zastupnika, nobelovaca i predstavnika civilnog društva.

Virus koji je prvi put identificiran u kineskom gradu Wuhanu u prosincu prošle godine proširio se svijetom i primorao vlade država na ograničavanje slobode kretanja, govora, javnog okupljanja i drugih građanskih prava.

„Autoritarni režimi, ne neočekivano, koriste krizu da bi utišali kritičare i ojačali svoj politički stisak“, poručilo je više od 500 potpisnika u otvorenom pismu koje je nastalo u organizaciji stockholmskog Instituta za demokraciju i pomoć na izborima (IDEA). Pismo je potpisalo više od šezdeset bivših čelnika država.

„Čak i neke demokratski izabrane vlade bore se protiv pandemije gomilanjem izvanrednih ovlasti koje ograničavaju ljudska prava i jačaju državni nadzor bez pravnih ograničenja ili parlamentarne kontrole“.

Američki Međunarodni centar za neprofitno pravo tvrdi kako je više od 80 država uvelo izvanredne mjere, od policijskog sata, kazni za one koji krše pravila, do pojačanog nadzora, cenzure i širenja izvršnih ovlasti.

Posljedica toga je pogoršanje demokratskih normi, što ima implikacije za političku slobodu, ali i sposobnosti vlada da se nose s krizom i budućim zdravstvenim izvanrednim situacijama, rekao je glavni tajnik IDEA-e.

Kao države koje su uvele autoritarne mjere ili su potkopale sustav provjera i ravnoteža navodi Filipine, Mađarsku, El Salvador i Tursku.

„Postoje legitimni razlozi za izvanredne ovlasti. No uvijek je problematično kada ih vlada koristi za napad na neovisne medije i druga temeljna prava“, istaknuo je Kevin Casas- Zamora, bivši predsjednik i ministar Kostarike.

„Želimo usmjeriti pozornost na nestanak demokracije uslijed ove krize. To nije zaštita demokracije zbog nje same; demokracija je inherentna vrijednost u nošenju s ovom pandemijom i pripremama za iduću“.

IDEA piše kako je koronavirus već odgodio ili otkazao najmanje 66 izbora diljem svijeta. Gotovo 50 država uvelo je neki oblik ograničenja medijskih sloboda, od kojih su 21 demokracije.

Potpisnici pisma, među kojima su političari poput bivših predsjednika Brazila i Argentine Fernanda Henriquea Cardosa i Mauricija Macrija, bivšeg poljskog predsjednika i nobelovca Lecha Walese te nobelovke Shirin Ebadi, najviše su zabrinuti da građani počinju prihvaćati sve autoritarnije ponašanje svojih vlasti.

„Demokracija je ugrožena, a oni koji mare za nju trebaju pronaći volju, disciplinu i solidarnost da ju brane. U pitanju su sloboda, zdravlje i dostojanstvo ljudi diljem svijeta“, zaključuje se u pismu koje su potpisali i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tagovi: koronavirus, Kevin Casas- Zamora, Vesna Pusić, Ivo Josipović, pandemija koronavirusa, Filipini, Mađarska, El Salvador, autoritarnost, demokracija, Institut za demokraciju i pomoć na izborima
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE