GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opće karantene moraju trajati barem šest tjedana kako bi bile učinkovite

Opće karantene moraju trajati barem šest tjedana kako bi bile učinkovite
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 08:38
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Američki akademici su objavili istraživanje na 36 zemalja koji upućuje da je potrebno barem 45 dana opće samoizolacije te oštrog ograničavanja kretanja kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

Rano istraživanje američkih znanstvenika nad efektivnošću općih karantena u gradovima i širim područjima država, obavljeno na 36 pandemijom najviše pogođenih zemalja objavljeno je ovaj tjedan u znanstvenom časopisu SSRN, a na rezultate se osvrnuo SCMP.

U brzinu efektnosti oštrih mjera karantene utječe mnoštvo faktora, od veličine zemlje, način pozdravljanja, klima, vlažnost i nadmorska visina područja. Ali, generalno se može zaključiti kako od dana početka oštrog provođenja mjera, prvi znaci popuštanja širenja virusa dolaze nakon tri tjedna, puna kontrola nad epidemijom nastupa nakon četiri tjedna, a vidljivo obuzdavanje obično nakon šest tjedana.

„Ovo se sve odnosi na situacije kada cjepiva i lijeka za COVID-19 nema, kao što je trenutna situacija u svijetu. Opće mjere i samoizolacija moraju trajati nekoliko mjeseci kako bi bile uspješne“, stoji u zaključku istraživanja Sveučilišta Južna Kalifornija te Sveučilišta Augusta.

Kao alternativa samoizolaciji i kontroli kretanja stoji skupa varijanta masivnih testiranja i karantene potvrđeno zaraženih pacijenata, kao što je provođeno u Singapuru i Južnoj Koreju, u jedinoj preostaloj mjeri koja ima dokazanu učinkovitost. Britanska mjera sjecanja „imuniteta krda“ do sada nije donijela pozitivne efekte, zbog čega je Velika Britanija također uvela opću samoizolaciju.

Tagovi: opće karantene, koronavirus, koronavirus u Hrvatskoj, Covid_19
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE