GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporba nije uspjela s ustavnom tužbom protiv Janše

Oporba nije uspjela s ustavnom tužbom protiv Janše
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 22:48
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Četiri slovenske oporbene stranke nisu uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno "impeachmenta" pred ustavnim sudom nakon cjelodnevne rasprave u srijedu na večer glasovala su 42 zastupnika, a 44 su bila protiv.

Kako bi ustavna tužba prošla u parlamentu, te da o mogućnosti opoziva onda odlučuje ustavni sud, potrebno je da se za to izjasni natpolovična većina u 90-članskom Državnom zboru, odnosno najmanje 46 zastupnika.

U prijedlogu ustavne tužbe četiri oporbene stranke s lijevog spektra Janši su na teret stavljale kršenje ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne orgene i tijela, ali i navodno loše upravljanje zdravstvenom krizom uzrokovanoj epidemijom Covida-19.

Janša je u parlamentu sve navode oporbe negirao, tvrdeći da je opozicija motivirana destruktivnom željom da sruši njegovu vladu pred 30. obljetnicu stvaranje države i malo više od mjesec dana prije nego što će Slovenija preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a. Time bi, ustvrdio je, došlo do političke nestabilnosti i situacije kad bi se zemlja bavila sama sobom, umjesto prioritetima predsjedanja EU-om.

Rezultat glasovanja trenutno smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, no oporba i dalje inzistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebala dati ostavku kako bi se održali prijevremeni izbori.

U petak u slovenskom parlamentu slijedi i glasanje o prijedlogu vlade za smjenom predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicijskih stranaka i formirao samostalni zastupnički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio sam dati ostavku, a vladajući s prvim pokušajem smjenjivanja nisu prije mjesec dana uspjeli jer im je nedostajao jedan glas.

Tagovi: Janez Janša, slovenski parlament, Aleksandra Pivec, Andrej Šircelj, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE