GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban blokirao 50 milijardi eura pomoći Ukrajini

Orban blokirao 50 milijardi eura pomoći Ukrajini
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / index.hr
BRUXELLES - Mađarska je blokirala 50 milijardi eura pomoći EU za Ukrajinu, i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

"Sažetak noćne smjene: veto na dodatni novac Ukrajini", rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora kasno sinoć u Bruxellesu.

Čelnici EU rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sljedeće godine. Ukrajina kritično ovisi o financiranju EU i SAD-a dok se nastavlja boriti protiv okupacijskih ruskih snaga. Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su čelnici EU odlučili otvoriti pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom i dodijeliti status kandidata Gruziji.

Mađarska - koja održava bliske veze s Rusijom - dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez. Orban je na trenutak napustio pregovaračku sobu, što su dužnosnici opisali kao "unaprijed dogovoreno" i "konstruktivno", dok je ostalih 26 čelnika nastavilo s glasanjem.

Glasnogovornik Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća, rekao je da je dogovor postignut jednoglasno. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku EU o pregovorima o članstvu kao "pobjedu".

Komentirajući Orbanovo protivljenje financijskoj pomoći Ukrajini, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je: "Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko tjedana."

"Dogovorili smo se s 26 zemalja", dodao je. "Viktor Orban to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine. Mislimo na kraj siječnja."

Na brifingu za novinare u ranim jutarnjim satima u petak Michel je potvrdio da su se svi čelnici EU osim jednog složili oko paketa pomoći i širih prijedloga proračuna za blok - iako se Švedska još uvijek mora konzultirati sa svojim parlamentom.

"Vratit ćemo se na ovo pitanje početkom sljedeće godine i pokušat ćemo postići jednoglasnost", rekao je.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU. Europska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sustavima, a trenutno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. godine.

Europska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura, od čega bi 33 milijarde eura bile izdane kao zajmovi, a 17 milijuna eura kao bespovratna sredstva.

Ukrajina također očajnički traži odobrenje američkog paketa obrambene pomoći, vrijednog 61 milijardu dolara - ali ta se odluka također odgađa zbog velikih neslaganja između demokratskih i republikanskih zastupnika.

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih okupacijskih snaga zaustavljena je početkom zime, a postoje strahovi da bi Rusi mogli brojčano nadmašiti Ukrajinu na bojišnici.

Prošli tjedan supruga predsjednika Zelenskog Olena upozorila je u intervjuu za BBC da će Ukrajinci biti u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave pružati financijsku potporu.

Ukrajina i susjedna Moldavija podnijele su zahtjev za pridruživanje EU nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Obje su dobile status kandidata prošlog lipnja, dok je Gruzija tada zaobiđena.

Zelenski je bio oduševljen objavom EU o članstvu. "Ovo je pobjeda za Ukrajinu. Pobjeda za cijelu Europu. Pobjeda koja motivira, nadahnjuje i jača", napisao je u objavi na X-u, bivšem Twitteru.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da je čast dijeliti put ka pristupanju EU s Ukrajinom. “Danas ne bismo bili ovdje bez hrabrog otpora Ukrajine brutalnoj invaziji Rusije”, napisala je. Ranije ove godine Moldavija je tvrdila da Rusija želi preuzeti vlast u Kišinjevu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pozdravio je "povijesni" potez EU da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, nazivajući to "ključnim korakom prema ispunjavanju njihovih euroatlantskih težnji".

Njemački kancelar Olaf Scholz pohvalio je svoje kolege čelnike jer su pokazali "snažan znak podrške", dodavši da je jasno da i Ukrajina i Moldavija pripadaju "europskoj obitelji". Diplomat na summitu rekao je da je bila Scholzova ideja da Orban napusti prostoriju kako bi se omogućilo da glasanje prođe.

Mađarski čelnik kasnije se ogradio od svojih kolega videoporukom na Facebooku: "Članstvo Ukrajine u EU je loša odluka. Mađarska ne želi sudjelovati u ovoj lošoj odluci."

Orban je također tvrdio da Ukrajina ne bi trebala dobiti velika sredstva od EU jer nije dio bloka.

Ranije jučer predsjednik Vladimir Putin ismijavao je Ukrajinu i ustvrdio da zapadna potpora ponestaje: "Oprostite na mojoj vulgarnosti, ali sve to njima stiže besplatno. No ta besplatna pomoć bi u jednom trenutku mogla nestati."

Zemlje kandidati za članstvo u EU moraju provesti niz reformi kako bi se pridržavale standarda u rasponu od vladavine prava do gospodarstva, iako je izvršna vlast EU već pohvalila Ukrajinu jer je dovršila više od 90% do sada poduzetih koraka na području pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Tagovi: ORBAN, MAĐARSKA, UKRAJINA, MICHEL, EUROPSKA UNIJA
PROČITAJ I OVO
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
Raznesen bankomat u Vukomercu
PLJAČKA
Raznesen bankomat u Vukomercu
ZAGREB - Nakon deset dana pauze, nepoznati razbojnik ili, pak, više njih ponovno su se okomili na bankomat.
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
KAKO DO VEĆINE?
Mogu li HDZ i DP do većine bez manjinaca? Ovo su tri scenarija
ZAGREB - Formalnih pregovora oko sastavljanja nove vladajuće većine jučer nije bilo zbog obilježavanja oslobodilačke akcije Bljesak i prvomajskog praznika, ali to naravno ne znači da mobiteli nisu radili.
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
MUKE
Građevinski sektor na mukama zbog manjka radnika
ZAGREB - Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE