GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban okrivio britanski soj koronavirusa za porast slučajeva zaraze u Mađarskoj

Orban okrivio britanski soj koronavirusa za porast slučajeva zaraze u Mađarskoj
MAĐARSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 09:40
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Broj zaraženih koronavirusom u Mađarskoj ponovno je u usponu, vjerojatno zbog širenja soja virusa koji je prvi put zabilježen u Velikoj Britaniji, rekao je u petak na državnom radiju premijer Viktor Orban.

Međutim, Orban je rekao da nema potrebe za daljnjim mjerama zatvaranja kako bi se obuzdala zaraza, s obzirom na to da bi planirano ubrzavanje procjepljivanja ruskim i kineskim cjepivom moglo neutralizirati porast zaraženih u narednim tjednima.

"Ako započnemo procjepljivanje i kineskim cjepivom, do Uskrsa ćemo moći cijepiti sve ljude (više od 2 milijuna) koji su se registrirali za cjepivo", rekao je Orban.

Mađarska očekuje da će sljedeći tjedan primiti 500 tisuća doza cjepiva od kineske tvrtke Sinopharm, s planovima da uskoro njime započne cijepiti građane, postavši tako prva država Europske unije koja će to učiniti.

Ovaj tjedan Mađarska je postala prva članica Europske unije koja je počela cijepiti ruskim cjepivom Sputnjik V, nakon što je regulator za lijekove dao zeleno svjetlo, ne čekajući odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA).

Mađarski regulator također je zajamčio odobrenje Sinopharm cjepivu, koje se koristi u susjednoj Srbiji.

Orban je rekao da je cilj da se dovoljan broj ljudi cijepi protiv covida-19, koji bi onda dobili dokument tzv. "covid putovnicu", zajedno s onima koji su se oporavili od zaraze.

Najavio je mogućnost da pomoću tog dokumenta cijepljene osobe mogu posjećivati restorane i hotele, za što je rekao da će pomoći oporavku ekonomije. Restorani su zatvoreni od studenog, osim za dostavu jela, dok je od 19 sati na snazi noćni policijski sat.

Dosad je samo nešto više od 300 tisuća Mađara - zdravstveni radnici i najranjiviji među starijima - primilo barem jednu dozu cjepiva Pfizer/BioNTecha ili Moderne. Mađarska je također počela ovaj tjedan cijepiti i AstraZeneca/Oxford cjepivom.

Tagovi: Viktor Orban, britanski soj koronavirusa, kinesko cjepivo, Europska unija, Mađarska
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE