GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban: Svjetski rat bliže nego ikad

Orban: Svjetski rat bliže nego ikad
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2023 / 13:16
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban upozorava da he svijet bliže nego ikad tome da lokalni sukob postane svjetski rat.

Čelnici zapadnog svijeta "zahvaćeni su ratnom groznicom, drže govore u kojima pozivaju na pobjedu u ratu i daljnje žrtve, te šalju Ukrajini sve opasnije oružje”, rekao je Orban u intervjuu.

Umjesto da jednoglasno promiče mir, svijet je podijeljen, istaknuo je Orban. Turska i arapske države, Kina i afričke zemlje žele prekid vatre i mirovne pregovore, smatra on.

Istodobno, Mađarska je "u osnovi jedina" europska zemlja koja je za mir, uz Vatikan. Države koje su za rat motivirane su "poslovnim špekulacijama, razmatranjima obrambene i ekonomske politike i kalkulacijama o poratnim prednostima" koliko i predanošću načelima i vjeri, naglašava Orban.

U međuvremenu, Mađarska mora imati jaku vojsku i istodobno promicati mir, rekao je. Zemlja se može braniti ako njezini građani vole svoju domovinu i spremni su je braniti u nevolji, a ne bježati iz nje, kazao je Orban.

"To što smo za mir ne znači da moramo biti bespomoćni", rekao je. Mađarski argument za mir ne dolazi iz slabosti, naglasio je šef mađarske vlade.

Ljevičarske stranke su za rat, i "sve dok se financiraju iz inozemstva", očekuje se da će to i ostati, mišljenje je mađarskog premijera.

Rat je također alat za "restrukturiranje moći u Europi", dodao je Orban.

U prošlosti se SAD nije izravno miješao u oblikovanje europske politike, ali to se promijenilo s ratom u Ukrajini i SAD sada predvodi "proratnu koaliciju" iza Ukrajine, rekao je Orban.

"Amerikanci stoje iza junačke borbe Ukrajinaca što ne umanjuje vrijednost junaštva Ukrajinaca, ali istina je da Ukrajina može nastaviti s borbom samo dok joj SAD kaže da", rekao je.

"Kad SAD kaže ne, doći će do prekida vatre", dodao je.

Tagovi: Viktor Orban, Treći svjetski rat, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
Sin ubio majku na Črnomercu
TRAGEDIJA
Sin ubio majku na Črnomercu
ZAGREB - Na zapadnom dijelu Zagreba jutros se dogodilo ubojstvo.
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE