GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban u savez protiv EU uključio i Hrvatsku

Orban u savez protiv EU uključio i Hrvatsku
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 23:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban u svom 22. govoru naciji otkako je 2010. godine ponovno izabran za premijera opisao je svoju vladavinu kao “deset najuspješnijih godina u zadnjih stotinu godina mađarske povijesti”.

Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva, poručio je Orban u sada već karakterističnoj scenografiji, s 20 mađarskih zastava u pozadini, bez zastave Europske unije.

O uspješnosti njegove vlasti, kako je rekao, svjedoče gospodarska rast, veće plaće i rekordan izvoz. Pohvalio se kako je njegova vlada prije roka otplatila kredite i “poslala kući” MMF, stvorila 850 tisuća radnih mjesta, sredila stanje u javnim financijama i uspostavila sustav koji pomaže ponovnom ujedinjenju Mađara. Orban, naime, tvrdi kako je njegova vlada ponovno povezala mađarske zajednice koje, zahvaljujući Trianonskom ugovoru, žive izvan granica Mađarske, zbog kojeg je taj sporazum nazvao “smrtnom presudom” Mađarskoj. Trianonskim mirovnim ugovorom iz 1920. Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija, a Međimurje i Baranja pripali su Hrvatskoj.

Iako je Trianonski ugovor, kako se požalio, i dalje na snazi, Orban je doskočio i ovom problemu, i to tako što je, kako je rekao, našao zajedničke temelje sa susjednim zemljama, Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom, s kojima je Mađarska sposobna široko surađivati i sklapati saveze, piše Večernji list.

– Povijest je narodima središnje Europe ponovno pružila priliku da izgrade novi savez utemeljen na njihovim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji kako s Istoka, tako i sa Zapada – poručio je Orban.

Mađarska je, po Orbanovim riječima, posljednjih 10 godina shvatila da Europa nije u Bruxellesu. Mi smo budućnost Europe i ne moramo se svidjeti umornoj briselskoj eliti, poručio je mađarski premijer, čija je politika posljednjih godina Mađarsku dovela u sukob s EU zbog kršenja temeljnih načela demokracije, pravne države, neovisnosti medija i ljudskih prava. Orban je i u sukobu s Europskom pučkom strankom (EPP), koja je suspendirala Orbanov Fidesz, na što Orban odgovara optužujući EPP za “izdaju konzervativizma”. Orban se nada da će EPP shvatiti da njegova politika “ugađanja ljevici” nigdje ne vodi i da će krenuti njegovim stopama, pokušavajući proširiti svoj politički utjecaj i na susjedne zemlje.

Ovih je dana slovenski premijer u ostavci Marjan Šarec optužio Orbana za financiranje opozicijske stranke Janeza Janše, zapitavši slovenske građane žele li “Orbanovu ili suverenu Sloveniju”. Špekulira se i da Orban na čelu HDZ-a priželjkuje Miru Kovača na čelu HDZ-a, iako je Plenkovićev HDZ u Europskom parlamentu nikad nije glasao protiv Orbana, nego protiv većine u EPP-u. I baš kada u Europi, zahvaljujući događajima u njemačkoj Tiringiji, jača spoznaja o nemogućnosti suradnje demokratskih stranaka sa strankama koje šire netrpeljivost i mržnju prema strancima i drugim manjinskim skupinama, a Orbanov Fidesz je takva stranka, Fideszov čelnik govori o savezu zemalja središnje Europe, među njima i Hrvatske, protiv Bruxellesa.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nisu sigurni što je ovom izjavom mađarski premijer želio reći.

– Trebalo bi vidjeti s njegovim kabinetom. Istina, mi smo susjedne i prijateljske zemlje, a vidim i da je Orban spomenuo i druge zemlje u susjedstvu. S Mađarskom surađujemo bilateralno, ali i u okviru Europske unije – kazao nam je neslužbeno visoki izvor u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. ‘Obratite se Plenkoviću’ Komentar Orbanove izjave potražili smo i od Mire Kovača, kandidata za predsjednika HDZ-a.

“Budući da još nisam izabran za predsjednika HDZ-a, molim da se glede hrvatsko-mađarske suradnje obratite Andreju Plenkoviću, a koji je kao predsjednik hrvatske vlade na Badnjak 2016. godine najavio otkup dionica Ine od MOL-a i vraćanje Ine u većinsko hrvatsko vlasništvo – kazao nam je Kovač. – Ovom je izjavom Orban ponovno otvoreno poručio kakva je zapravo njegova politika – kazao nam je potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović (SDP) komentirajući Orbanovu izjavu o savezu s Hrvatskom protiv EU, podsjetivši kako Hrvatska s Mađarskom ima sporazum o zaštiti nacionalnih manjina, koji jako dobro funkcionira.

Tagovi: Viktor Orban, Mađarska, Europska unija, Andrej Plenković, Miro Kovač, Joško Klisović
PROČITAJ I OVO
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE