GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban želi osnovati novi NATO, ali bez Amerikanaca

Orban želi osnovati novi NATO, ali bez Amerikanaca
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 16:50
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Europsku uniju da stvori sigurnosno tijelo poput NATO-a, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

“Europski NATO bio bi rješenje. Već sam ga predložio 2012.”, istaknuo je Orban u intervjuu za švicarski tjednik Die Weltwoche, dodavši da bi europske zemlje trebale biti spremne braniti se same. “SAD i EU plaćaju različitu cijenu rata i zadnju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Europljani”, dodao je.

U istom intervjuu Orban je zaključio da bi Moskva mogla imati poteškoća u sljedeće dvije-tri godine. No, dodao je, “situacija će se opet promijeniti nabolje jer Rusi znaju učiti i prilagođavati se poteškoćama i ne treba ih podcjenjivati”. Ruski mediji oduševljeno su prenijeli ove Orbanove izjave, prenosi N1 televizija.

Orban, inače jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, u nedavnom je obraćanju javnosti rekao da Europa tone u rat.

“Svi vidite da nas žele uvući u rat i žele da se pridružimo proratnim zemljama”, rekao je. Ponovio je kako njegova zemlja svakog dana mora trpjeti provokacije. “Tražim od vas da ne nasjedate na provokacije i trebamo se držati interesa Mađarske u političkoj areni”, dodao je.

Orban je poručio kako njegova vlada “s ozbiljnom zabrinutošću promatra” kako Europa postupno “tone u rat”, napominjući da nekoliko zemalja šalje tenkove i razmišlja o tome da Ukrajini dostavi borbene zrakoplove, prenosi Index.hr.

Rekao je da je čak bilo onih koji su željeli poslati vojsku u Ukrajinu. Istaknuo je kako su Mađari na izborima u travnju prošle godine, što je potvrdila i vladina javna anketa, odlučili da Mađarska “ostane izvan rata” i da ne isporučuje oružje.

Kineski mirovni plan nazvao je važnim, dodavši da ga Mađarska podržava. Naglasio je da su zemlje poput Mađarske, koje moraju uvoziti većinu svoje energije, posebno “izmučene inflacijom”.

Tagovi: Viktor Orban, NATO, Europska unija, Rusija, Vladimir Putin, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE