GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orsat Miljenić bit će predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku

Orsat Miljenić bit će predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku
KADROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:00
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Kako se bliži inauguracija izabranog predsjednika Zorana Milanovića, sve se više popunjava njegov savjetnički tim.

Nije još poznato tko će mu sve biti savjetnici, razgovori s nekim ljudima za koje je Milanović zainteresiran još traju, ali poznat je kostur njegovog tima, piše Novi list.

Predstojnik Ureda bit će Orsat Miljenić, a on će istovremeno obnašati i dužnost savjetnika za vanjsku politiku. Kalkuliralo se i s nekim drugim osobama, primjerice s Matom Škrabalom koji je bio savjetnik premijera Milanovića za vanjsku politiku, ali na kraju je izbor pao na Miljenića. On je vodio kampanju izabranog predsjednika, a dio karijere proveo je u hrvatskoj diplomaciji.

U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1996., radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj, a kasnije je bio i predstojnik Ureda za odnose s Haškim sudom i zamjenik ministra za europske integracije Nevena Mimice.

Dragan Lozančić će, pak, na Pantovčaku biti savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu, on i Miljenić bit će profesionalci i pokrivati praktično cijelo područje u kojem predsjednik Republike ima određene nadležnosti. Gotovo svi ostali Milanovićevi savjetnici bit će volonteri.

Među njima, doznajemo, i umirovljeni general Marijan Mareković, koji je prihvatio Milanovićevu ponudu da mu bude savjetnik za hrvatske branitelje.

Znači jedan suradnik predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović, jer Mareković je bio na čelu Povjerenstva za vojna priznanja i odlikovanja te član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost, pomagat će i Milanoviću.

To će uz Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-a smijenjenog 2016. na zahtjev Kolinde Grabar-Kitarović, biti možda najintrigantnije ime među Milanovićevim savjetnicima.

Dakle, ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, a Mareković, koji mu je bio ratni zapovjednik u Prvoj gardijskoj brigadi Tigrovi, dolazi na mjesto savjetnika predsjednika Republike za branitelje.

Nadalje, Milanović će imati i savjetnika za ekonomiju, ali još nije odlučeno tko će to biti. Zna se tek da bi izabrani predsjednik htio angažirati ekonomista mlađe generacije koji je zagovornik tržišnog gospodarstva, ali i socijalne države. Ni savjetnik za kulturu nije još određen, ali pretpostavlja se da će to biti jedna ženska osoba. Jednako vrijedi i za savjetnicu za obrazovanje, a u igri je Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. U kontekstu savjetnika za energiju i klimu najviše se spominje Julije Domac, od 2008. ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (Regea), a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš (FEDARENA), čije je sjedište u Bruxellesu.

Tagovi: Orsat Miljenić, Ured Predsjednika, Zoran Milanović, Marijan Mareković, Tomo Medved, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE